contactdown

Bosrijk Eindhoven

De parkwoningen te Bosrijk Eindhoven bestaan uit twee clusters. De woningen hebben geen tuin maar een riant opgetild terras waar iedere bewoner kan uitkijken op het omliggende groen. Door het optillen van de terrassen en door middel van manshoge plantenbakken wordt tevens de privacy van de buitenruimtes van de woningen gewaarborgd.

 

10 grote rijwoningen aan de noordzijde zijn bereikbaar via een gemeenschappelijk plein. Dit plein wordt aan de andere zijde omsloten door garages, toegankelijk via één inrit. Zo ontstaat er een semi-openbare plek waar kinderen beschermd kunnen spelen. De openheid aan de zuidzijde van dit cluster contrasteert met de introverte noordzijde, die één vlakke doorlopende wand vormt. Het cluster aan de oostkant van het plangebied bestaat uit een rij van 19 woningen. Hierbij is het parkeren onder de woning opgelost. Om de woningen een individuele uitstraling te geven is gekozen om een geleding aan te brengen in de voorgevel. De overgang van openbaar naar privé wordt verzacht door iedere woning te voorzien van een trap met bordes.

nominatie Dirk Roosenburgprijs 2009, de tweejaarlijkse prijs voor architectuur en ruimtelijke kwaliteit van de gemeente Eindhoven.

Projectgegevens
Opdrachtgever
Stam & De Koning Vastgoed
Ontwerp
2007
Foto 1
René de Wit
Foto 2
Peter Cuypers