contactdown

MFA De Biezantijn Nijmegen

Bedaux de Brouwer Architecten won samen met MTD landschapsarchitecten de prijsvraag voor het nieuwe voorzieningenhart de Biezantijn in Waterkwartier. De wijk Waterkwartier is een typische volksbuurt in Nijmegen die momenteel flink in ontwikkeling is. Het nieuwe voorzieningenhart aan de Waterstraat bestaat uit een wijkcentrum, de brede basisschool Aquamarijn en dertig appartementen. De opgave was om voor deze drie onderdelen een samenhangend geheel te ontwerpen en de verschillende gebruikers met elkaar in contact te brengen. Het wijkcentrum vormt de "woonkamer" van de wijk en is bedoeld om de autochtone en nieuwe bewoners van de wijk met elkaar te verbinden. Daarbij fungeert het gebouw als aanjager voor de overige ontwikkelingen in het gebied.

 

Het wijkcentrum bevat o.a. een jongerencentrum, leskeuken, grand café en danszaal. Boven het wijkcentrum zijn 30 zorgappartementen gerealiseerd in opdracht van Portaal. Brede school Aquamarijn is een onderdeel van het nieuwe Voorzieningenhart. Het meest recente schoolgebouw, gebouwd aan het eind van de jaren tachtig, is behouden en geïntegreerd in het nieuwe complex. De nieuwbouw van de brede school bestaat uit 3 bouwlagen met daarin drie onderwijsclusters. De clusters zijn opgebouwd uit groepsruimten rondom een centraal leerplein. De verschillende ruimten zijn transparant van opzet, schakelbaar en zo flexibel mogelijk opgezet. De entreezone en de aula functioneren samen als schakel tussen het wijkcentrum, het bestaande schoolgebouw met o.a. het kinderdagverblijf en het nieuwe schoolgebouw. De tribunetrap met hoge vide vormt het hart van de brede school en legt een ruimtelijke relatie tussen bestaand en nieuw en tussen de begane grond en de verdiepingen.

Bedaux de Brouwer creëert een overtuigend ensemble met wijkcentrum, basisschool en 30 appartementen.

Harm Tilman

In de visie van Bedaux de Brouwer Architecten werd het complex rondom een groene parkachtige binnenruimte ontworpen. De verschillende volumes sluiten qua schaal aan op de omliggende bebouwing. Het gehele gebouw is gebouwd in een gele baksteen in vechtformaat. Deze steen is speciaal voor dit project ontwikkeld door een plaatselijke baksteenfabrikant. Het metselwerk omlijst de verschillende functies en verschaft eenheid en identiteit aan het Voorzieningenhart. De bakstenen luifel maakt letterlijk de verbinding tussen de verschillende functies en creëert een bufferzone vóór het gebouw waar de wijkbewoners elkaar ontmoeten.

gewonnen competitie

Projectgegevens
Opdrachtgever MFA
Portaal Vastgoed Ontwikkeling, Gemeente Nijmegen
Opdrachtgever Brede School
HEVO
Ontwerp
2011
Fotografie
Michel Kievits