contactdown

Gasthuyspoort Breda

Gasthuyspoort is de eerste fase van een grootschalige herontwikkeling aan de oostzijde van het historische centrum van Breda. Het omvangrijke project vormt een belangrijke toegang tot de binnenstad.  Het plan bestaat deels uit een ingrijpende transformatie van de voormalige kantoren van de Sociale Dienst en deels uit nieuwbouw; in totaal 11 stadswoningen met tuin, 33 appartementen en commerciĆ«le ruimten.

 

Maas-Jacobs en Bedaux de Brouwer Architecten wonnen een marktselectie met hun visie voor dit stadsdeel. Uitgangspunt was het creƫren van een stuk stad met een sterke eigen identiteit dat zich qua programma en architectuur vanzelfsprekend zou voegen in de bestaande binnenstad. Door de bestaande kantoorpanden te transformeren, kon worden voldaan aan de duurzame ambitie van beide partijen en ontstond er een keur aan unieke loftachtige appartementen. Daarbij werd de overlast voor de stad beperkt door een korte bouwtijd en minder intensieve bouw dan bij nieuwbouw. Het plan heeft geresulteerd in een enorme kwaliteitsimpuls van een verloederd gedeelte van Breda.

 

De bestaande draagstructuur van de kantoorgebouwen is bewaard gebleven, waarbij een binnenhof is uitgespaard. Het gehele gebouw is voorzien van nieuwe gevels en op het gebouw zijn nieuwe penthouses geplaatst door middel van een lichte houtconstructie.

oude situatie: de bestaande draagstructuur van de kantoorgebouwen is bewaard gebleven
nieuwe situatie: het gehele gebouw is voorzien van nieuwe gevels en op het gebouw staan nieuwe penthouses

Het project blinkt vooral uit door zijn stedenbouwkundige inpassing en de omgang met het bestaande casco. Dit was doorslaggevend om unaniem te besluiten de prijs toe te kennen aan dit project van Bedaux de Brouwer Architecten.

Jury Welstandsprijs Breda

In de achtertuin van de kantoorpanden is een nieuw hof met stadswoningen gemaakt, passend in de traditie van de Bredase binnenhoven. Rondom een groene binnentuin zijn verschillende woningen gerealiseerd: zogenaamde pakhuizen in het voormalige kantoorpand en nieuwe woningen met bijzondere plattegronden.

Projectgegevens
Opdrachtgever
Maas-Jacobs Vastgoed
Ontwerp
2013
Foto 1, 5, 6
Michel Kievits