contactdown

Ontvangstpaviljoen Vogelensangh

Bedaux de Brouwer Architecten werd door Vogelensangh, een steenfabriek met een rijke historie en de enige resterende waar baksteen in traditioneel kolengestookte ovens wordt gebakken, gevraagd een eigentijds paviljoen te ontwerpen. Dit resulteerde in een ontwerp waarin zowel het exterieur als interieur, de tijdloze, ambachtelijke schoonheid van de handvormsteen tot zijn recht laat komen.

Het paviljoen doet dienst als ontvangst- en kantoorruimte, als aanvulling op de naastgelegen uit 1919 daterende en nog altijd functionerende fabriek. In het ontwerp is de functionaliteit en eenvoud in de productie van de steen terug te vinden. Het paviljoen kenmerkt zich als langgerekt volume, voorzien van een gesloten gemetselde entreezijde geplaatst op een boven het maaiveld verheven sokkel. De door de opdrachtgever op locatie geproduceerde baksteen is bewust in een eenvoudig wildverband verwerkt, refererend aan de rationele stapeling van de steen tijdens het productieproces. Na binnenkomst openbaart het gebouw zich door middel van een over de breedte toegepaste glazen gevel richting de omgeving, waar een helder panorama op de monumentale fabriek, het bedrijvige voorterrein en het rurale landschap een indrukwekkend zicht biedt. Het interieur kenmerkt zich door gewelfde metselwerk plafonds, geïnspireerd op de traditionele ringoven met ruimte scheidende kastenwanden waarin luchtbehandeling, akoestische voorzieningen en verlichting integraal zijn opgenomen, naar ontwerp van het bureau. Evenals de ringoven bestaat het paviljoen uit een rationele sequentie van ruimtes met een geheel eigen functie. Utilitaire ruimtes zijn aan de gesloten zijde geplaatst, verblijfsruimtes gesitueerd aan de zichtzijde. In het geheel een met de locatie verbonden paviljoen, niet alleen ontworpen vóór, maar ook gematerialiseerd mét en geïnspireerd dóór de opdrachtgever.

De ambachtelijke en esthetische dominantie van één materiaal (baksteen) resulteert in een fijnzinnig gedetailleerd totaalkunstwerk in klassieke zin met hoge verblijfskwaliteit.

De jury van de Herengracht Industrie Prijs 2018

nominatie Fritz-Höger-Preis 2017 für Backstein-Architektur

nominatie Brick Awards 2018

winnaar Herengracht Industrie Prijs 2018 (H.I.P.)

Projectgegevens
Opdrachtgever
Steenfabriek Vogelensangh
Ontwerp
2015
Fotografie
Michel Kievits