contactdown

Pieter Vreedeplein Tilburg

Aan het Pieter Vreedeplein in Tilburg is invulling gegeven aan een deel van het stedenbouwkundig plan van Bonell i Gil Arquitectes voor een nieuw winkelcentrum. Het bouwdeel vormt stedenbouwkundig en architectonisch de overgang tussen het nieuwe complex en de fijnmazige wereld van de IJzerstraat, een oude Tilburgse stadsstraat. Aan de IJzerstraat zijn vier herenhuisachtige silhouetten toegevoegd. De woningen (grondgebonden woningen, appartementen en dakbungalows ontsloten via een dakstraat) zijn typologisch vervlochten met de schaal van de tegenoverliggende stadswoningen. De architectuur verwijst echter naar de eigenzinnigheid van het nieuwe woon-, winkel- en bioscoopcomplex; stedenbouwkundige sensibiliteit gecombineerd met architectonische eigenzinnigheid. Door de kamvormige verkaveling ontstaan hofjes tussen de herenhuizen en zijn de zuidgevels vrij voor belichting en een dynamisch uitzicht over de lengte van de stadsstraat.

Met de 35 meter hoge toren op de punt van de kavel is een sculpturaal element aan het Tilburgse stadsilhouet toegevoegd. Door de beperkte maat van de footprint van de toren (8 x 16 meter, gerelateerd aan de onderliggende parkeergarage) is een ranke toren ontstaan met daarin een dubbelhoge winkel en vier appartementen die bestaan uit loftachtige dubbelhoge ruimten. De  woningen hebben elk een eigen oriĆ«ntatie; de kwaliteit van het uitzicht heeft bepaald naar welke zijde de gevels royaal zijn geopend.

Architectuurprijs Midden-Brabant 2008
BNA Gebouw van het Jaar 2008 - Regio Zuid

Projectgegevens
Opdrachtgever
Pieter Vreedeplein Ontwikkeling, Bouwfonds MAB & gemeente Tilburg
Ontwerp
Jacq. de Brouwer m.m.v. Peter Keijsers, 2008
Fotografie
Luuk Kramer