contactdown

Duikklok Tilburg

Dit paviljoen is een invulling en afronding van een 15 jaar oud stedenbouwkundig plan voor het Zwijsencluster. Beoogd is een gebouwde plastiek te ontwerpen die een opmaat is voor park en omliggende woonbuurt. Deze sculpturale metselwerkstructuur heeft vijf vloeren: een begane grond met dubbele parkeergarage en entreegebied waarop twee lofts van elk twee etages. De introverte slaapruimtes vangen licht door staande spleetramen, de extroverte woonkamers vangen het licht door grote panoramavensters. Als de grote woonkamerramen de cirkelvormige contour hadden gevolgd moesten de ramen van een veelheid van raamstijlen worden voorzien. Grote glasplaten doen echter meer recht aan de woon- en uitzichtkwaliteit. De grote uitwaaierende erkers zorgen voor maximale panoramische uitzichten en hebben het voordeel dat ze het gebruik van grote schuifpuien toestaan waardoor de gevels genereus geopend kunnen worden. De erkers draaien in een spiraal naar boven alsof ze actief op zoek zijn naar een optimale ori├źntatie.

De jury bewondert de gedurfde keuze van architect en opdrachtgever, om op deze centrale plek in de stad een dergelijk bijzonder en sculpturaal gebouw neer te zetten.

Jury Architectuurprijs Midden-Brabant 2012

Architectuurprijs BNA kring Midden-Brabant 2012

Projectgegevens
Opdrachtgever
Interfour, Berkel-Enschot
Ontwerp
2011
Fotografie
Tim van de Velde