contactdown

Cultureel Centrum Elckerlyc

Cultureel Centrum Elckerlyc is een gebouw waarin diverse culturele functies zijn ondergebracht waaronder een theaterzaal, een bibliotheek en een muziekschool, gecombineerd met 18 appartementen en een parkeergarage. Het complexe programma is zo vormgegeven dat het zich zo goed mogelijk voegt in het kwetsbare stedenbouwkundig weefsel van het dorpshart van Hilvarenbeek. Het culturele programma is gekeerd naar het Vrijthof, het woonprogramma naar de aangrenzende woonwijk. Door ondermeer gebruik te maken van een bescheiden bouwhoogte, een binnentuin en een uitkragend geveldeel heeft het bouwvolume een elegant silhouet gekregen. Ook het zorgvuldig materiaalgebruik, dat qua kleur en textuur overeenkomt met de aanliggende monumenten, draagt bij tot deze stedenbouwkundige inpassing.

De lineaire serre volgt de rooilijn van de steeg ‘Achter het raadhuis’. De foyer in deze serre verbindt de theaterzaal met het theatercaf√© en de binnentuin. Vanuit de foyer hebben de bezoekers zicht op het historische centrum van Hilvarenbeek met de karakteristieke kerktoren als hoogtepunt.

Architectuurprijs BNA kring Midden-Brabant 2014
nominatie Mies van der Rohe Award 2015 - European Union Prize for Contemporary Architecture

Projectgegevens
Opdrachtgever
BOCO
Ontwerp
2005
Interieur
Francine Broos Interieurarchitecten
Fotografie
Michel Kievits