contactdown

Leidsche Rijn Utrecht

De architectuur van het plan Tussen de Parken heeft een sterke beeldende samenhang en vormt daardoor een hecht geheel in deze grote Vinex wijk. Toch blijven de woningen herkenbaar als individuele woning. Dit ontstaat door koppeling van de entreepuien en slaapkamerramen tot één hoge statige pui die diep terugligt. Het hoekraam in de eetkamer geeft royaal zicht op de straat en versterkt de relatie met de omgeving.

Door de afwijkende vorm van de bovenwoningen en mindervalidewoningen op de hoeken onstaan interessante beëindigingen van de blokken en accenten in het straatbeeld.

 

Het plan biedt door samenvoegen van 5 woningen ook ruimte aan het logeerhuis De Vuurdoorn van Abrona; een logeerhuis voor kinderen met een verstandelijke beperking.

Deze bewonderenswaardig zorgvuldig ontworpen woonwijk logenstraft het vooroordeel dat met sociale woningbouw geen architectuur valt te maken. De jury heeft bewondering voor zowel de sterke stedenbouwkundige inpassing als de consequente eigen taal waarmee de huizen zijn gemaakt.

Juryrapport BNA Gebouw van het jaar 2009

nominatie BNA Gebouw van het jaar 2009 Regio Midden

Projectgegevens
Opdrachtgever
Mitros Projectontwikkeling
Ontwerp
Peter Keijsers, 2008
Fotografie
Luuk Kramer