contactdown

Woonhuis Bergen aan Zee

De opdrachtgever had als kind al de wens om met Bedaux de Brouwer Architecten een villa te bouwen. De vraag was een eenvoudig ogend huis te ontwerpen, direct gelegen aan het prachtige duinlandschap van Bergen aan Zee. Het moest een huis worden ‘alsof het er altijd al had gestaan’.

 

Het ontwerp abstraheert traditionele elementen van een klassiek woonhuis. De gecementeerde gevel met rode leipannen en de diepe ramen met luiken stralen ambachtelijkheid uit. Een grote, lichte keuken vormt het centrum van het huis. De woonkamer ligt aan de zuidzijde en heeft relatief kleine openingen naar de voortuin. De glazen gevel op het westen brengt veel licht binnen, betrekt de achtertuin bij het huis en begrenst een hofachtige ruimte. Achter de keuken ligt het zwembad, dat zich door de twee glazen gevels als onderdeel van de tuin laat ervaren. De tuin is een ontwerp van de Belgische tuinarchitect Wirtz.

Projectgegevens
Opdrachtgever
particulier
Ontwerp
2000
Fotografie
Peter Cuypers