contactdown

Villa Van Esch Tilburg

Villa Van Esch ligt op een lommerrijke locatie, op een perceel van 1000 vierkante meter, aan een statige bomenlaan die Tilburg met Goirle verbindt. De slaapverdieping van het huis ligt verzonken in het maaiveld. De belichting van de slaapverdieping geschiedt door een zeven meter hoge lichthof die de bovenliggende woonlaag perforeert. Omdat alle slaapvertrekken uit het oog zijn onttrokken, kunnen woonvertrekken (de woonkamer en de keuken) geplaatst worden in een subtiele glazen paviljoen. In deze setting ‘doorspoelt’ de tuin als het ware de woonvitrine.
 

De noordzijde van de woning wordt afgeschermd door een betonnen wand, strak afgewerkt in zwart baksteen met een diepe lintvoeg. De overige gevels bestaan voornamelijk uit glas. De buitenhuid van de glazen woonvitrine wordt omgeven door een tweede ‘voile’ van glas: een reeks van gezeefdrukte glaspanelen. Deze extra sluier is toegevoegd om controle te krijgen over de mate van zoninstraling en privacy.

... de particuliere villa bevat een surplus aan kwaliteiten die wellicht nog het best samengevat kan worden als ‘glossy’.

Jury BNA Gebouw van het Jaar Regio Zuid 2007

Nationale Betonprijs 2007
nominatie BNA Gebouw van het Jaar Regio Zuid 2007
Architectuurprijs Midden Brabant 2008

Projectgegevens
Opdrachtgever
de heer en mevrouw Van Esch
Ontwerp
2006
Fotografie
Kim Zwarts