contactdown

Woonhuis Bedaux-Nagengast

Door een aanpassing van het bestemmingsplan ontstond aan de rand van een woonwijk uit de jaren dertig ten oosten van het centrum van Tilburg een bouwkavel. Op deze plek ontwierp Thomas Bedaux voor zijn gezin een woning. De materiaalkeuze, een gele baksteen, is geïnspireerd op een aantal iconische gebouwen uit de omgeving zoals de voormalige Rijks-HBS en de Lourdeskerk. Aan het eind van de Reinier de Graafstraat is een ranke woning van 3 lagen opgericht. Het huis ligt op de grens van drie bijzondere werelden; de bestaande woonwijk, een boerenerf en een begraafplaats.

In de ogen van een toevallige passant zal dit huis modern overkomen, toch zit het vol subtiele historische verwijzingen.

Jury Architectuurprijs BNA kring Midden-Brabant

De verschillende ruimten van het huis, uitgevoerd met verschillende hoogtes en dimensies, bieden verrassende uitzichten op deze omgeving. De locatie in de bestaande stadskern, de hoogwaardige materialen, de zware isolatie, de ori├źntatie, de warmtepomp en de zonnepanelen maken deze woning tot een uiterst duurzaam huis.

 

Architectuurprijs BNA kring Midden-Brabant 2014

Publicatie Volkskrant magazine mei 2014

Projectgegevens
Opdrachtgever
Familie Bedaux-Nagengast
Ontwerp
2011
Programma
Nieuwbouw woonhuis
Fotografie
Filip Dujardin