contactdown

Were Di Tilburg

De opdracht voor het ontwerpen van het nieuwe clubhuis voor omni vereniging Were Di in Tilburg is via een besloten prijsvraag verworven. In het gebouw zijn voorzieningen opgenomen voor de leden van de verschillende onderdelen van de vereniging, te weten: hockey, tennis, jeu-de-boules en beachvolleybal. De sportvereniging is gelegen in het voormalige Koningsoord, een landelijk gebied aan de oostkant van Tilburg tegen het Wilhelminakanaal. Vanwege deze groene setting is ervoor gekozen het clubhuis een paviljoenachtige uitstraling te geven. Het gebouw staat op een sokkel die uitzicht biedt over de sportvelden en de groene omgeving. 

De opdrachtgever had een zeer hoge ambitie ten aanzien van duurzaamheid. Om deze duurzaamheidambitie te behalen, is gekozen voor een heldere hoofdopzet van spanten. Deze zijn vervaardigd met een bouwsysteem van CLT (Cross Laminated Timber). Naast het feit dat houtbouw tijdens de constructie voor een minimalisering van CO2 uitstoot zorgt, is hout ook nog eens in staat om CO2 op te slaan.Vanuit deze ideologie zijn de gehele constructie, de gevel- en plafonddelen, de binnenwanden en het meubilair uit hout vervaardigd. Daarnaast zijn al deze gebouwonderdelen ontworpen in de gedachte van circulair bouwen, waarbij de verschillende bouwmaterialen gemakkelijk gemonteerd en gedemonteerd kunnen worden. Hierdoor is het clubhuis binnen drie maanden op de bouw geassembleerd en kunnen de bouwmaterialen in de toekomst worden hergebruikt.
 
Naast de duurzaamheidambitie was de opdrachtgever op zoek naar een sfeervol ontwerp. Het uitkragende dak creƫert terrassen en beschutte plekken waar de leden kunnen genieten van de sportactiviteiten. De hoge ruimtes, de houten spanten en de openhaard geven het clubhuis een karakteristieke gezellige sfeer.

Het gebouw staat op een sokkel die uitzicht biedt over de sportvelden en de groene omgeving.
De zichtbare houten spanten in het gebouw
Het uitkragende dak creëert terrassen en beschutte plekken.
De constructie is vervaardigd met een bouwsysteem van CLT (Cross Laminated Timber)
Projectgegevens
Opdrachtgever
Stichting Sportaccommodatie Were Di
Ontwerp
2012
Programma
Nieuwbouw clubhuis
Fotografie
Michel Kievits