contactdown

Brouwhuis Oisterwijk

In de lommerrijke bossen van Oisterwijk is het woonhuis gesitueerd op een kavel ingeklemd tussen twee vennen: het Speyckven en Brouwkuip.

 

Door Natuurmonumenten zijn er architectonische randvoorwaarden gesteld aan het bouwen van een woonhuis op zo’n unieke plek aan de zuidrand van Oisterwijk. Door hen werd een verschijningsvorm gewenst van een timide en ingetogen soort, refererend naar architectuur archetypes die passen in het Brabantse buitengebied.

Een project waar het plezier vanaf spat; het Brouwhuis straalt in alles uit hoe leuk het is om samen met een architect je droomhuis werkelijkheid te laten worden.

Juryrapport BNA Beste Gebouw van het Jaar 2015

Er is een 27 meter lang lineair bouwvolume gerealiseerd waarin alle woonfuncties tot een lang lint door de tuin zijn geschakeld. De gevel naar de laan is meer gesloten, de gevel naar de tuinzijde is grotendeels geopend.

 

Zowel de gevels als het zadeldak zijn van zwart gebeitste planken voorzien. Dit specifieke materiaalgebruik is een herinnering en verwijzing naar de bosschuur die eerder op deze locatie aanwezig was. Het interieur van dit bijzondere woonhuis is grotendeels in hout uitgevoerd en is ontworpen door Architectuurstudio INA MATT. Het tuin- en landschapsontwerp is verzorgd door MTD Landschapsarchitecten.

winnaar BNA Beste Gebouw van het Jaar 2015 - Categorie Particuliere Woonbeleving

Projectgegevens
Opdrachtgever
Particulier
Ontwerp
2013
Fotografie
Michel Kievits