contactdown

Post Uden

Op de voormalige Postkantoorlocatie in het centrum van Uden, op loopafstand van het marktplein en het theater, wordt een nieuw woongebouw gerealiseerd. Het hoekgebouw is gelegen op de kruising van de Kastanjeweg en de Violierstraat en vormt de geleidelijke overgang naar de naastgelegen bibliotheek.

Het appartementengebouw telt 26 appartementen en bestaat uit vier bouwlagen met een teruggelegen vijfde bouwlaag. De begane grond is opgetild ten opzichte van de straat zodat de privacy van de bewoners wordt gewaarborgd. Het parkeren is volledig uit het zicht ontnomen door middel van een half verdiepte parkeergarage die aan de achterzijde wordt ontsloten via het Mondriaanplein.

Royale woonkamers en buitenruimtes zijn gelegen aan het geluidluwe binnenterrein dat wordt gevormd door de L-vorm van het gebouw. Op het dak van de parkeerkelder bevinden zich de gezamenlijke binnentuin en de dakterrassen van de appartementen op de begane grond. De appartementen van de drie bovengelegen verdiepingen zijn voorzien van ruime balkons en de drie penthouses op de vierde verdieping zijn uitgerust met dakterrassen over de volledige breedte.

Het appartementengebouw kent een klassieke opbouw bestaande uit een plint en een bovenbouw. In de uit natuursteen opgetrokken plint bevinden zich de hoofdentree van het gebouw en de voordeuren van alle appartementen van de begane grond. De metselwerk bovenbouw wordt gekenmerkt door een sterke verticale ritmiek waarbinnen grote glazen puien, teruggelegen metselwerk vlakken en betonnen galerijen elkaar afwisselen. Een hoogteaccent op de hoek van het gebouw markeert naast de hoofdentree ook het einde van de lintbebouwing van de Kastanjeweg. Door middel van drie teruggelegen penthouses op de bovenste bouwlaag wordt het vijf verdiepingen tellende gebouw op een vriendelijke wijze beƫindigd.
Projectgegevens
Opdrachtgever
Wagemakers Bouw & Ontwikkeling
Ontwerp
2016
Fotografie
Mariëlle Knops