contactdown

Kantongerecht Tilburg

Aan het Stadsforum in Tilburg ligt het voormalig Kantongerecht en toekomstig kantoorpand van ons bureau. Het gebouw is door Jos. Bedaux ontworpen en van 1970 tot 2002 als kantongerecht in gebruik geweest. Met de verhuizing van de rechtbank naar Breda is de kans ontstaan om dit introverte gebouw te transformeren tot een culturele plek met een open en publiek karakter. Samen met onder andere het Stadhuis, de Sint-Dionysiuskerk, de Schouwburg, de Fontys Hogeschool voor de Kunsten, het Paleis-Raadhuis en het Factorium Cultuurmakers vormen ze een publiek cluster aan het opnieuw in te richten Stadsforum.
 
Als toekomstige gebruiker en architect van het eigen erfgoed is deze opgave uniek voor ons. Het is een uitgelezen kans om het Kantongerecht te vernieuwen en het gebouw een nieuwe betekenis voor de stad te geven.
De tijdloze, krachtige architectuur, de overmaat van het gebouw en de robuuste en de mooi verouderde materialen maken het gebouw het doorgeven waard aan een volgende generatie gebruikers. Een gebouw dat duurzaam is in de meest letterlijke zin van het woord. Met de herbestemming wordt zoveel mogelijk voortgebouwd op bestaand door het materiaalgebruik zo beperkt mogelijk te houden. Bestaande kwaliteiten zullen versterkt worden en nieuwe ingrepen zullen op subtiele wijze samensmelten met het gebouw. Oude en nieuwe ontwerpprincipes van Bedaux de Brouwer zullen elkaar als vanzelfsprekend, en op sommige plekken juist verrassend, afwisselen.
 
Het Kantongerecht wordt doorwaadbaar met toegang voor een breed publiek. De centrale hal verbindt alle afzonderlijke ruimtes en verdiepingen, met in het bijzonder de patiotuin en de voormalige, dubbelhoge zittingzaal. Het pand kent een grote samenhang door bijzondere ruimtes met eenduidige materialen, zoals schoon metselwerk en natuursteen, en versterkt daarmee de collectiviteit van de verschillende gebruikers. 
 
Het Kantongerecht zal gaan fungeren als een broedplaats met interdisciplinaire samenwerkingen op het gebied van de vooruitgang van de stad; dé plek waar kunstenaars, ontwerpers, aanstormende talenten, denkers, makers, studenten en publiek elkaar kunnen ontmoeten.
Projectgegevens
Opdrachtgever
Stadhuisplein Bedaux B.V.
Ontwerp
In voorbereiding
Fotografie
Jan Versnel