contactdown

Ontwerpstudie Frans Hals Museum Hof

Het Frans Hals Museum heeft een prijsvraag geïnitieerd om de binnentuin van het Hof te vernieuwen tot een toegankelijke museumtuin met een paviljoen voor diverse activiteiten. Bedaux de Brouwer Architecten was een van de vijf genodigden om een visie te ontwikkelen.

Het Hof werd in 1609 gebouwd als een Oudemannenhuis en past in de traditie van de Haarlemse Hofjes, waarbij een weldoener de huisvesting faciliteert voor een woongemeenschap. Het Oudemannenhuis heeft later dienst gedaan als burgerweeshuis en huisvest sinds 1913 de gemeentelijke kunstcollectie. Het gebouw is daardoor onderhevig geweest aan verschillende verbouwingen, met een collage aan bouwdelen als resultante. De zo kenmerkende relatie tussen gebouw en binnentuin is in de loop der jaren sterk veranderd. Voor de bezoeker is het lastig om deze twee-eenheid te ervaren, terwijl het juist de identiteit van het museum kan versterken. 

Met de ontwerpvisie maken we een museale buitenkamer met interessante plekken in een weelderige tuin. Het is een ruimte waar de grenzen tussen binnen en buiten, tussen kunst, architectuur en landschap en tussen de zeventiende eeuw en nu vervagen. Uitnodigende doorgangen verlengen de museumroute naar de tuin. Nieuwe doorzichten verbinden het hof met zowel het interieur van het museum als de straat van waaruit het zich openbaart als inspirerende en fijne verblijfsplek. Door de coulissewerking langs zichtassen worden open publieke ruimten tot aan de intieme interieurs van het museum aaneengeregen.  

Het ontwerp van het hof kenmerkt zich door een eenheid van kunst, natuur en architectuur. Het paviljoen is een landschappelijk object dat zicht manifesteert als een kunstwerk binnen de museumtuin. Met verschillende gradaties van beschutting, een subtiele variatie in ooghoogte en gekaderde doorzichten maken we afwisselende, prikkelende plekken binnen een gelaagd en samenhangend geheel. Een verblijfsplek niet alleen voor de museumbezoeker, maar ook voor de toevallige passant en bewoners uit de buurt.
 
Projectgegevens
Ontwerp
2022
Opdrachtgever
Frans Hals Museum