contactdown

Westerpoort Rotterdam

Westerpoort is een transformatie in het Historische Gouden Lint van de Westersingel. Het project vormt een sociale en ecologische verbinding tussen de binnenstad en het Oude Westen. Het voormalige kantoorpand wordt herontwikkeld tot een bruisende schakel door een spannende combinatie van wonen, werken en recreëren.
 
Uitgangspunt voor het ontwerp was de duurzame herontwikkeling van deze delicate plek door op zorgvuldige wijze te kijken naar de historische context, gebruik te maken van de materialen die voorhanden waren en de locatie ecologisch te versterken. Dit heeft geresulteerd in het behoud van de bestaande structuur waarbij de voor- en achterzijde worden voorzien van nieuwe gevels die zich als vanzelfsprekend, maar met een beetje Rotterdams lef, voegen naar de bestaande straatwand. De achtertuin is groen van karakter en vouwt zich om een centraal paviljoen dat een nieuw gezicht aan het Wijkpark vormt. Op deze wijze wordt de nieuwe verbinding tussen park en singel ingebed in het stedelijk weefsel.
 
De plint van het gebouw is levendig en actief. Er wordt gewerkt in een open-workspace concept en gerecreëerd in de welnessvoorzieningen in de kelder en het paviljoen. De lobby aan de onderdoorgang geeft alle programmaonderdelen een entree aan de Westersingel en ontsluit ook het wonen op de verdiepingen. Daar zijn in grootte variërende lofts gesitueerd, met enerzijds zicht op de reuring van de Westersingel en anderzijds de rust van het Wijkpark.
 
De achtertuin met daarin gelegen het paviljoen
De Westersingel ten hoogte van de planlocatie omstreeks 1906
De achtergevel aan het groene Wijkpark
De Westersingel omstreek 1915
Zicht op de onderdoorgang vanuit de 'Lobby'
Zicht op de tuin en het wijkpark vanuit de 'Tuinkamer'
Projectgegevens
Opdrachtgever
VORM
Ontwerp
2021
Status
Prijsvraagontwerp
Landschap:
LOLA Landscape Architects
Visualisaties
Vivid Vision