contactdown

Houtmarktpassage Breda

De voormalig sterk verouderde Houtmarktpassage in het centrum van Breda is in 2019 getransformeerd tot een levendige, eigentijdse en duurzame winkelstraat: Houtmarkt. Het team van initiatiefnemer Houtmarkt heeft voor deze locatie met potentie de handen ineengeslagen met Bedaux de Brouwer Architecten, dat een grootstedelijk en tegelijkertijd intiem geheel heeft ontworpen. Er is veel aandacht besteed aan pure materialen, groene elementen, transparantie en routing. Kortom, een plek met allure.

De architectuur van Houtmarkt heeft als voornaamste doel het creëren van een logische aanhechting op het bestaande stedelijk weefsel. Door het openen van de gevels, het creëren van een dubbelhoge winkelplint aan de Ginnekenstraat en het veranderen van het binnenklimaat in steen naar een buitenklimaat met groen is het imago en de beleving van Houtmarkt opgewaardeerd. Met stijlvolle vormgeving en hoogwaardige materialen is Houtmarkt een hedendaagse toevoeging aan het stadscentrum van Breda.

Houtmarkt is strategisch gelegen in het stadscentrum van Breda. Een belangrijk onderdeel van het ontwerp is het verduidelijken en verbeteren van de routing in de binnenstad. Aan de uitloop van de Halstraat is de connectie met De Markt vergroot met een open entree die toegang biedt aan een nieuw hoogwaardig dwaalgebied. Met het creëren van een open verbinding tussen alle straten rondom het plan Houtmarkt, is tevens een impuls gegeven aan toekomstige ontwikkelingen van KPN en Mols-parking.

De Houtmarktpassage na transformatie
Doorgang met zicht op de Houtmarkt en Oude Vest

Breda draagt de titel Beste Binnenstad 2017-2019. Met haar veelzijdige centrum spreekt de stad een grote doelgroep aan. Doordat de oude Houtmarktpassage sterk naar binnen was gekeerd, miste het aansluiting met het centrum. De situatie na de transformatie is meer toegankelijk, uitnodigend en laagdrempelig. Bovendien is de Houtmarkt duurzamer dan voorheen. Binnen het plan is een warmtepomp geïntegreerd voor de volledige commerciële plint. Een vergeten stuk stad is opnieuw leven ingeblazen.

Zicht vanaf de galerij
Ingang aan de Ginnekenstraat
Projectgegevens
Opdrachtgever
Maas Jacobs & Marcel van Gelderen
Ontwerp
2017
Fotografie
Foto 1 Willem Vlijm, foto 2 t/m 5 Sonnega fotografie