contactdown

Mariadal Roosendaal

In Roosendaal werkt Bedaux de Brouwer Architecten aan het klooster Mariadal dat, gezamenlijk met haar tuin, opnieuw wordt ingericht en opengesteld voor bewoners, passanten en bezoekers. Het unieke Rijksmonument wordt een oase van rust midden in het centrum van Roosendaal. 


In 1934 legden de architecten Joseph Cuypers en Franciscus Sturm de eerste hand aan Mariadal, het klooster der Franciscanessen. Het klooster is ontworpen in een traditionalistische stijl, met enkele verwijzingen naar expressionistische baksteenarchitectuur. Vanuit de hele provincie genoten meisjes en vrouwen onderwijs in het klooster. 


Bedaux de Brouwer Architecten is binnen Mariadal verantwoordelijk voor de deelontwerpen van het monumentale kloostergebouw en de nieuwe grondgebonden woningen naast het klooster aan de Vincentiusstraat. Het kloostergebouw wordt herbestemd met een mix van wonen, zorg en horeca. De woonfunctie wordt ingevuld met appartementen die het monumentale karakter manifesteren. Een nieuwe serre met horecagelegenheden aan de zuidgevel van de kapel vormt een hedendaagse schakel tussen de kapel en de openbare kloostertuin. De nieuwbouw van de grondgebonden woningen slaat een brug tussen de ingetogen architectuur van de onderhoudsvleugel op de kop van het klooster en de woningen aan de Vincentiusstraat. De architectuur is nederig zodat het de monumentale waarde en het unieke karakter van de oudbouw niet overstemt. 


Voor de transformatie werd een integraal uitgangspunt gehanteerd, waarbij cultuurhistorische waarden worden gerespecteerd en door de herbestemming en nieuwbouw niet op de achtergrond mogen verdwijnen. Met andere woorden: we respecteren de oorsprong van het klooster en voegen een nieuw verhaal toe, een nieuwe laag. Bedaux de Brouwer Architecten maakt samen met wUrck architectuur stedenbouw landschap het ontwerp voor de nieuwbouw, verbouwing en restauratie. Erfgoed.nu is daarbij nauw betrokken als adviseur.

Planoverzicht Mariadal
Historische foto, Pandhof
Monumentaal wonen in de Noviciaatvleugel
Monumentale gang in de representatieve vleugel
Nieuwe serre aan de aanbouw van de kapel
De kapel, met kenmerken van expressionistische baksteenarchitectuur
Projectgegevens
Opdrachtgever
BVR Groep
Ontwerp
2017-heden
Status
In voorbereiding
Fotografie
Rijksdienst
In samenwerking met
wUrck architectuur stedenbouw landschap, Erfgoed.nu