contactdown

Ravel Breda

Vier villa’s en een woongebouw met negentien appartementen vervangen een laag kantoorgebouw van de Kamer van Koophandel op deze locatie in de wijk Ruitersbos, aan de zuidkant van Breda. Het appartementengebouw van drie verdiepingen van elk zes woningen plus een penthouse staat langs de Willem van Oranjelaan; in de luwte ten westen daarvan liggen vier villa’s, elk anders ingedeeld en verschillend op hun kavel gesitueerd. 

Een grote voortuin, hagen en een brede strook met gras vormen de ruime overgang tussen deze vier huizen en de straat, passend bij deze groene wijk. Elke villa heeft een andere indeling van de begane grond, specifiek ontworpen voor de kavel. De bovenverdieping met slaapkamers is steeds identiek. De oriĆ«ntatie van de gemetselde volumes, de positie van openingen en de aanplant van volwassen bomen in de zone tussen het appartementengebouw en de villa’s waarborgen de privacy van de bewoners. 

Onder het appartementengebouw, dat twee royale portiekentrees heeft, ligt een halfverdiepte parkeergarage, waarvan de ingang aan de Mozartlaan nagenoeg aan het zicht is onttrokken. De onderste woonlaag ligt hierdoor iets boven het straatniveau, wat de inkijk beperkt. 

Het appartementengebouw heeft een gevel van natuursteen met daarin openingen voor grote glazen puien en loggia’s, in de traditie van het Cobbenhagengebouw, een hoogtepunt uit het werk van Jos. Bedaux. Sommige van deze openingen gaan de hoek om, wat het sculpturale karakter van het gebouw accentueert.
Projectgegevens
Opdrachtgever
Nieuw Tij Projectontwikkeling B.V.
Ontwerp
2018
Stedenbouwkundig ontwerp
ek stedenbouw | landschap
Fotografie
Mariëlle Knops