contactdown

Woonhuis Nuenen

In Nuenen is een woonhuis ontworpen dat zich voegt in de omgeving van woningen uit de jaren ‘70. Het huis oogt aan de buitenzijde als een eenvoudig volume. Een grote gevelopening toont een glimp van het bijzondere interieur. De wit geschilderde bakstenen gevel sluit aan op de omliggende woningen. Het metselwerk in kruisverband en de geprononceerde ‘klapvoeg’ verzachten het abstracte exterieur.

Het woonhuis is ontworpen voor een tweepersoons huishouden. Het open plan is een schakering van ruimtes van verschillend karakter. Hoe dieper je in de woning komt, hoe meer privé de vertrekken worden. Door dimensionering, kleur- en materiaalgebruik wordt dit effect versterkt. De opgetilde woonkamer aan de voorzijde biedt zicht op de brink. De eetkeuken en de verdiepte tuinkamer bieden toegang tot de tuin naar een ontwerp van Adriaan Geuze van West 8.
 
De woning is bouwkundig voorbereid om zelfvoorzienend te zijn en is gasloos en all-electric uitgevoerd. De bouwkundige duurzaamheidsmaatregelen zijn weggedetailleerd; de roosters en kanalen voor de warmteterugwinning zijn onderdeel van het verlaagde plafond en de inbouwkasten.
Projectgegevens
Opdrachtgever
Particulier
Ontwerp
2015
Fotografie
Michel Kievits