contactdown

Falcon Tilburg

De voormalige regenkledingfabriek ‘Brabant’ is een ontwerp van Jos. Donders in de stijl van de Amsterdamse school. Het gebouw bestaat uit twee delen; een hal met houten spanten uit 1933 en een hal met stalen spanten die vier jaar later is gebouwd. Beide gebouwdelen worden verbonden door een overdekte gang. Het gebouw is in 1964 grondig verbouwd en van de oorspronkelijke gevel is weinig overgebleven.

 

De nieuwe eigenaar van het pand vestigde in 1983 zijn kunstbloemenzaak Fiori op dit adres. Bedaux de Brouwer Architecten heeft opdracht gekregen om een ontwerp te maken voor de transformatie van dit gebouw. Er is multifunctionele ruimte gemaakt voor verschillende bedrijven en winkels, volgens het ‘shop-in-shop’ principe. Een bezoek aan deze plek is een beleving die Tilburg tot op heden niet kent. De strategische plek, tussen het centrum en de Piushaven, heeft hieraan bijgedragen.

Het oude gebouw Falcon
Medewerkers van het voormalige regenkledingfabriek

Dit is een van de weinig overgebleven getuigen van de geschiedenis van de haven. Erg blij dat dit waardevolle pand van de haven bewaard is gebleven en wordt hersteld.

Wethouder Berend de Vries, Brabants Dagblad

Uitgangspunt bij de transformatie van Falcon was om zoveel mogelijk van het gebouw in oude luister te herstellen en zoveel mogelijk van de bestaande industriƫle structuur in tact te laten. Met een aantal ingrepen is het pand geschikt gemaakt voor de toekomstige bestemming. Belangrijk is daarbij dat de invulling ook ieder moment moet kunnen veranderen. Het gebouw is met eenvoudige middelen opgefrist, zonder dat de rauwheid uit het gebouw verdwijnt. De eenvoud en doelmatige opzet die het gebouw zijn charme geeft, is zorgvuldig in stand gehouden.

 

Het gebouw was redelijk gesloten richting de Piushaven. Bedaux de Brouwer Architecten heeft in de gevel aan de havenzijde grote openingen gemaakt, zodat achterliggende ruimten en activiteiten beter zichtbaar zijn.

 

Aan de achterzijde van het pand bevindt zich een parkeerplaats voor bezoekers van de Piushaven. Bezoekers kunnen gebruiken maken van de gang in het gebouw tussen de twee hallen als verbindingsroute naar de Piushaven. Deze passage is een levendig binnenstraatje waar activiteiten plaatshebben en waar de interactie plaatsvindt met de ondernemers van Falcon.  Door middel van extra daglicht en een kwaliteitsimpuls van deze passage moet dit een hoogwaardige route worden naar de stad. Aan de zijde van de Piushaven verleiden de grote poortdeuren de bezoeker voor een bezoek aan het gebouw.

 

Bron: www.falcon-tilburg.nl

Projectgegevens
Opdrachtgever
Fiori
Ontwerp
2013
Foto 1
Martin Huijbregts