contactdown

Strijp R Eindhoven

Op een voormalig frabrieksterrein van Philips is de wijk Strijp R opgericht. Op het terrein zijn de sporen van het industriele verleden nog duidelijk zichtbaar; delen van de fabriek en kraanbaan staan als oude relicten tussen de 500 nieuwe woningen. De architectuur van de oude fabrieken heeft als inspiratie gediend voor de nieuwbouw. Voorbeelden hiervan zij de kroonlijst, het metselwerk, de betonelementen en tegelvlakken. Ook de kwaliteiten van het industrieel erfgoed zijn ingezet bij het ontwerp van de woningen; heldere volumes met veel licht, ruimte en hoogte. De woningen hebben grote openingen aan de straat en nodigen de bezoekers uit een deel van de openbare ruimte toe te eigenen.
 

Het plan is opgetrokken in licht metwelwerk, gebakken in de ringoven van Vogelensangh. De verschillende verbanden en patronen verzachten de architectuur en geven het plan een ambachtelijke uitstraling. De geglazuurde tegels zijn speciaal voor dit plan vervaardigd door de fabriek St. Joris.   

 

Bedaux de Brouwer Architecten heeft 81 grondgebonden woningen ontworpen in het noordoosten van Strijp-R
Zowel aan de voor- als achterzijde zijn de gevels zorgvuldig vormgegeven met verschillende metselwerkverbanden en blauw geglazuurde tegels
De ruime variatie aan woningtypen kenmerkt zich door eigenzinnig vormgegeven gevels
De uitdaging voor het plan was het creëren van een nieuwe identiteit zonder het industriële verleden uit te wissen
Projectgegevens
Opdrachtgever
Amvest
Ontwerp
2016
Landschap
Buro Lubbers
Fotografie
Michel Kievits