contactdown

Openluchtschool Goirle

In de jaren ’50 ontwierp Jos. Bedaux de Openluchtschool in Goirle. De school, ontworpen voor kinderen met een chronische luchtwegaandoening, vormt een sleutelwerk in zijn oeuvre. De school voorzag in slaap- en onderwijsvertrekken in de openlucht. 
 

Meer dan 70 jaar later heeft Bedaux de Brouwer Architecten de kans gekregen het pand te transformeren tot zeven woningen. Het uitgangspunt van de transformatie is het behouden van de waardevolle architectonische elementen, zoals de bakstenen gevel aan de voorzijde en de openluchtgalerij op de eerste verdieping. 
 

Met name het interieur van het gebouw is gewijzigd. Toekomstige bewoners zijn betrokken geweest om binnen de structuur van het pand hun eigen woning vorm te geven. In de oude klaslokalen zijn de woonkamers gesitueerd, terwijl het slapen opnieuw onder de galerij plaatsvindt, nu echter binnenshuis. Ook is de bijzondere landschappelijke setting en het bestaande groen gerespecteerd.

Oude situatie ontworpen door Jos. Bedaux
De getransformeerde bakstenen gevel aan de voorzijde
De oude bakstenen gevel aan de voorzijde
De getransformeerde galerij en leslokalen aan de achterzijde
De openluchtgalerij op de eerste verdieping
Projectgegevens
Opdrachtgever
Maas-Jacobs Vastgoed
Ontwerp
2014
Fotografie
Michel Kievits (foto 1 en 3)