contactdown

Wonen aan de oevers Eindhoven

Wonen Aan de Oevers is een omsloten hof binnen de Eindhovense wijk Waterrijk. Waterrijk ligt gesitueerd tussen park Meerland, het Parkforum en de nieuwe wijken van Veldhoven. Het hof is ontworpen op menselijke schaal en geïnspireerd op de lintbebouwing van Brabantse dorpen. De woningen zijn zorgvuldig als vloeiende lijn rondom het hof gesitueerd. Waar vroeger de openstaande poort aan nieuwsgierige voorbijgangers de omsloten buitenruimte prijsgaf, geven de doorsteken en onderdoorgangen een interessante doorkijk naar het parkachtige hof. Omgekeerd maakt het hof door de openingen contact met de buitenwereld. De woningen zijn ontworpen om het zicht op de landschappelijke thema’s, waaronder parkrand, hof, waterkant en bosrand, te maximaliseren. De grote diversiteit woningtypes die hierdoor ontstaat is zorgvuldig vormgegeven als één entiteit in het landschap met een helder handschrift van uniforme en duurzame materialisering en detaillering. Aan de binnenzijde van het hof, waar alle type woningen zichtbaar zijn, ontstaat daardoor een gebalanceerde eenheid. De woningen zijn voorzien van een zinken hemelwaterafvoer, vlakke donkere pannen en de typerende Bedaux-lantaarn als buitenverlichting. Metselwerk muurvlakken worden onderbroken door diep terugliggende gevelopeningen waarin de kozijnen zorgvuldig achter het metselwerk uit het zicht zijn onttrokken. De gekeimde laag in combinatie met de aan voorgevels gesitueerde pergola’s verzachten het geheel waardoor het zich voegt naar de natuurlijke omgeving. Door krachtige, tijdloze architectuur ontlenen de woningen hun rijkdom aan een zorgvuldig en sober gedetailleerd ontwerp.

Projectgegevens
Opdrachtgever
Bloom Vastgoed, Stam + De Koning
Ontwerp
2015
Stedenbouwkundig plan
Bedaux de Brouwer Architecten
Landschap
EK Stedenbouw en Landschap
Fotografie
Michel Kievits