contactdown

Wibautstraat Amsterdam

Op de hoek van de Wibautstraat en de Grensstraat staat het door Bedaux de Brouwer Architecten ontworpen appartementengebouw. De onlangs opnieuw tot stadsboulevard ingerichte Wibautstraat is een belangrijke route naar het centrum van Amsterdam waar de Grensstraat dwars op ligt. Het appartementengebouw vormt de nieuwe kop van een 19e eeuws blok portieketagewoningen aan de Wibautstraat en de sluitsteen van de statige herenhuizen met weelderige voortuinen in de Grensstraat. Het gebouw maakt het bestaande bouwblok af en vormt een schakel tussen de kleinschalige bebouwing in de Grensstraat en de grotere complexen aan de Wibautstraat.

Op een relatief klein kavel zijn veertien starterswoningen ingepast. Gekozen is om een sculpturaal volume te maken in baksteen dat refereert aan de baksteenarchitectuur van de Grensstraat. Door de situering op de hoek van de straat heeft het gebouw een alzijdige kwaliteit en is volgens de supervisor het ‘pareltje’ van de nieuwe ontwikkelingen aan de Wibautstraat. Iedere woning is uniek en zo ontworpen dat het optimaal geniet van oriĆ«ntatie en uitzicht. De bovenste lagen zijn hoger dan de omliggende bebouwing en hebben zicht op de Amstel.

Nominatie Amsterdamse Architectuur Prijs, de Gouden A.A.P. 2018
Juryrapport Eervolle Vermelding BNA Gebouw van het jaar 2018

Het hoekgebouw in het straatprofiel, gezien vanaf de Wibautstraat
Verspringend hoekvolume
Gevelaanzicht vanuit de Wibautstraat

Het verspringende volume maakt het tot verrassende architectuur - en de bewoners van de bovenste etage kunnen zelfs nog vanaf hun terras de Amstel zien glinsteren.

Jaap Huisman, Het Parool, 13 juni 2017
Zicht vanuit de Grensstraat
Projectgegevens
Opdrachtgever
N.V. De Grachtengordel
Ontwerp
2012
Fotografie
Michel Kievits