3-6-2024

Het Kantongerecht maakt kans op de publieksprijs van de Tilburg Architectuurprijs!

contactdown
Sinds een klein jaar is Bedaux de Brouwer Architecten één van de trotse bewoners van het voormalige Kantongerecht.
Nu maakt het gebouw kans op de publieksprijs van de Tilburg Architectuurprijs!

Vindt u net als wij dat wij kantoor houden in het mooiste gebouw van Tilburg? Stem dan via deze link op het Kantongerecht

Stemmen kan tot en met 12 juni.
 

Museum Singer Laren is genomineerd voor de Herengracht Industrie Prijs!

25-4-2024
Daarmee is het één van de in totaal vijf genomineerde projecten voor deze prijs, die zich richt op hoogwaardige en duurzame interieurs die onlosmakelijk zijn van de architectuur.

Eerste Jos. Bedaux-lezing

22-3-2024
De Stichting Jos. Bedaux Architect nodigt u uit voor de eerste Jos. Bedaux-lezing. Met deze eerste van een jaarlijkse lezingencyclus hoopt zij de aandacht voor zijn werk nieuw leven in te blazen. Mechthild Stuhlmacher zal als spreker de relatie tussen haar werk en dat van Jos. Bedaux toelichten. De lezing vindt plaats in de aula van het Cobbenhagengebouw van de Universiteit van Tilburg. Dit gebouw vormt het meest iconische werk van Bedaux. Het is sinds 2015 rijksmonument. In de beschrijving in het register kan er geen gangbare bouwstijl aan worden gekoppeld. Dit zegt iets over de onmiskenbare maar moeilijk grijpbare kwaliteit van dit werk.

De lezing vindt plaats op 18 april -de geboortedag van Jos. Bedaux (1910-1989)- in de aula van de UVT.
Via deze link kunt u een gratis ticket bestellen.

Digitaal Magazine Brabantse Week van het Wonen gepubliceerd

12-1-2024
Floris Alkemade, Stephan Petermann (Ministerie van Maak!) en Thomas Bedaux en Anton Zoetmulder (die binnen het Ministerie van Maak! ontwerpen maakten voor locaties in Brabant) boden samen voer voor een interessant gesprek, waaraan gedeputeerde Wilma Dirken en o.a. leden van het Bouwplatform Brabant deelnamen. De grote uitdaging – zeker in Brabant- is niet zozeer het bouwen van woningen op zichzelf, maar vooral het realiseren van woningen in leefomgevingen.

Bekijk het artikel hier

Een nieuw kantoor voor Bedaux de Brouwer Architecten!

20-11-2023
Na het leggen van de laatste hand aan de transformatie van het voormalige Kantongerecht is onze nieuwe werkomgeving gereed! Meer informatie over ons nieuwe kantoor is hier te vinden.

Architectenweb Symposium Pakhuis de Zwijger

14-9-2023
Hoe blijven plekken het doorgeven waard? Die vraag staat centraal bij iedere ontwerpopgave van Bedaux de Brouwer. Architectenweb en Office Winhov nodigden ons uit om te spreken over “doorbouwen op het bestaande” op de symposiummiddag op 9 oktober in Pakhuis de Zwijger.
Al decennia lang werken wij vanuit het thema ‘voortbouwen’, en met ons een groeiende groep architecten. Dat is terug te zien in de inspirerende lijst met sprekers: Bart Biermans (HUB Architecture & Urbanism), Ninke Happel (Happel Cornelisse Verhoeven), Gert Kwekkeboom (Civic - Public Architecture), Christian Rapp (Rapp+Rapp), Joyce Verstijnen (Bedaux de Brouwer Architecten), Peter A.M. Defesche (Defesche Van den Putte architecture and urbanism), Mechthild Stuhlmacher (Korteknie Stuhlmacher Architecten), Annuska Pronkhorst (Crimson Historians & Urbanists), Dirk Baalman, Bernard Colenbrander en Jan Peter Wingender (Office Winhov).

Opname van het symposium ‘Een avond met Bedaux de Brouwer’ nu online te bekijken

25-7-2023
In een ‘Avond met Bedaux de Brouwer’ gaan Thomas Bedaux en Joyce Verstijnen de diepte in wat betreft de benadering van het bureau. Deze avond werd georganiseerd door Architectenweb en vondt plaats op maandag 12 juni 2023 in Pakhuis de Zwijger.

Bekijk de opname hier

Vredeskerk genomineerd voor Tilburgse Creatieprijs

28-11-2022
Ons project Vredeskerk is genomineerd voor de Tilburgse Creatieprijs 2022. 
De jaarlijkse prijs wordt sinds 2020 uitgereikt aan een Tilburgse maker, persoon of organisatie, die met zijn of haar creatie een belangrijke bijdrage levert aan de stad.

Bekijk project

Bedaux de Brouwer Architecten is benoemd tot 'Architect van het Jaar 2022'

14-10-2022
Bedaux de Brouwer Architecten is benoemd tot 'Architect van het Jaar 2022'. Mooie woorden van de jury: 'Een groot vakmanschap. Werk met een enorme intelligentie. Architectuur die zich altijd bescheiden opstelt naar zijn omgeving, maar tegelijkertijd wel zijn plek in durft te nemen.' Erg eervol!

Bekijk artikel Architectenweb

Engelse Park wint Groninger Architectuurprijs 2022

5-10-2022
Engelse Park van Bedaux de Brouwer architecten wint Groninger Architectuurprijs 2022. Zowel van de vakjury als van het publiek!

Wij zijn genomineerd voor 'Architect van het Jaar'! En u kunt een stem uitbrengen!

14-9-2022
Mooie woorden van de jury: "Groot vakmanschap. Werk met een enorme intelligentie. Architectuur die zich altijd bescheiden opstelt naar zijn omgeving, maar tegelijkertijd wel zijn plek in durft te nemen". Stemmen kan hier.

Bedaux de Brouwer geselecteerd door het Ministerie van Maak

9-9-2022
Het nieuwe interministeriële Ministerie van Maak heeft ons geselecteerd om onze kennis en verbeeldingskracht in te zetten om tot nieuwe ontwerpen voor Nederland te komen. Samen met 99 andere ontwerpbureau’s leveren wij een bijdrage aan een concrete oplossing voor het woningtekort, de energietransitie en de gevolgen van klimaatverandering. Alle ideeën worden vanaf 14 oktober tentoongesteld tijdens de Internationele Architectuur Biennale van Rotterdam. 

Vak- en publieksjury verkiezen vernieuwd Singer Laren tot Beste Gebouw 2022

8-3-2022
Museum Singer Laren is gekozen tot Beste Gebouw van het Jaar 2022! Uit 9 andere genomineerden is “de subtiel ingepaste uitbreiding van Singer Laren” verkozen tot winnaar van de 17e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar. Niet eerder werd het BNA Beste Gebouw van het Jaar bekroond met zowel de Vakjuryprijs als de Publieksprijs.

Juryrapport BNA Beste Gebouw van het Jaar 2022
Bekijk project
 

Ons boek is uit!

3-11-2021
Ons boek is uit! Afgelopen vrijdag is bij de boekpresentatie in Singer Laren het boek gepresenteerd aan onze opdrachtgevers, relaties, vrienden en kennissen. Op het moment worden de boeken gedistribueerd, dus binnenkort liggen ze in alle boekwinkels in ons land!

De persen draaien!

1-10-2021
Bijna twee jaar geleden initieerde architectuurhistoricus en schrijver Hans Ibelings het idee om een boek met recente werken van ons bureau te publiceren. En nu, vele maanden later, staan we met een team van grafisch vormgevers, drukkers en lithografen in de drukkerij om de eerste bladen te beoordelen. 

Wij gaan verhuizen!

31-7-2021
Bedaux de Brouwer Architecten gaat verhuizen naar het Tilburgse Kantongerecht! Het gebouw, dat ooit de status van 'inspirerende bouwkunst' kreeg van Jo Coenen, wordt het nieuwe kantoorpand voor ons bureau. We verlaten in het nieuwe jaar met lichte weemoed de monumentale villa, ooit ontworpen door oprichter Jos. Bedaux. Des te mooier is het feit dat het Kantongerecht ook van zijn hand is. Het gebouw zal naast ons onder andere ook horeca, kunst en cultuur een plek gaan geven. 

Engelse Park Groningen opgeleverd

28-6-2021
Engelse Park is een woningbouwplan op de historische grens van de stad Groningen. Het plan bestaat uit drie gelijkwaardige autonome bouwblokken in een parkachtig landschap.
In hoven is verharding en parkeren geïntegreerd waardoor de aaneengesloten woningen worden omgeven door smalle wandelpaden en groen. De heldere verkaveling en architectuur van de woningen sluit aan op de naastgelegen wijk Helpman. De wereld van baksteen, erkers, balkons en traditionele details wordt vertaald in een hedendaagse vorm. De nieuwe monumentale woningen refereren aan het werk van de Groningse stadsarchitect Siebe Jan Bouma.

Bekijk project

Bedaux de Brouwer ontwerpt stedenbouwkundig ensemble aan De Groene Loper in Maastricht

10-5-2021
Aan De Groene Loper in Maastricht ontwerpen wij een stedenbouwkundig ensemble met 90 grondgebonden luxe woningen. Gelegen tussen de wijken Scharn en Wyckerpoort, daar waar vroeger de A2 dwars door de stad kliefde, is met de ondertunneling van de snelweg ruimte ontstaan voor het aanhelen en verbeteren van de stedelijke kwaliteit. 
De identiteit van de wijk wordt ontleend aan een karakteristieke verkaveling aan de gekromde straten binnen het plangebied. Binnen één straatwand verspringt de rooilijn van verschillende woningen als reactie op de stedenbouwkundige context. Iedere woning wordt hiermee individueel herkenbaar. De plasticiteit die ontstaat wordt extra benut door het plaatsen van ramen in de kopgevels. Een wijk met identiteit en overhoekse woonkwaliteit. 

Westerpoort wint aan de Westersingel

22-4-2021
In een samenwerking met o.a. VORM en LOLA Landscape Architects heeft Bedaux de Brouwer Architecten de prijsvraag gewonnen voor de herontwikkeling van een voormalig kantoorpand aan de Westersingel in Rotterdam. Het project Westerpoort is een transformatie in het Historische Gouden Lint van de stad en vormt een nieuwe sociale en ecologische verbinding tussen de binnenstad en het Oude Westen.
Uitgangspunt voor het ontwerp was de duurzame herontwikkeling van deze delicate plek door op zorgvuldige wijze te kijken naar de historische context, gebruik te maken van de materialen die voorhanden zijn en de locatie ecologisch te versterken. Dit alles met een beetje Rotterdams lef. 

Bekijk project

Bouw Singer Laren van start

4-3-2021
Onlangs startte, met de eerste betonstort, de bouw van de Nardinc vleugel bij Singer Laren (museum, theater en sculpturen tuin). Er worden twee nieuwe expositiezalen en een tuinkamer gebouwd. Daarnaast  worden de bestaande expositiezalen aangepast. Nog eventjes wachten, maar dan heeft Singer Laren een nieuwe vleugel voor de geschonken kunstcollectie van mevrouw Blokker. 

Strijp R eervol beloont met een Fritz-Höger-Preis Award

18-1-2021

“Goirle. Het architectenbureau Bedaux de Brouwer Architecten uit Goirle krijgt als erkenning voor zijn uitstekende architectonische prestatie in het bouwen met bakstenen een eervolle vermelding in het kader van de Fritz Höger Award for Brick Architecture 2020. Met bijna 600 ingezonden projecten en een geweldige internationale respons, is de wedstrijd, die voor de vijfde keer wordt gehouden, een van de belangrijkste architectuurprijzen in Duitsland.”


Houtmarktpassage Breda

17-9-2020

De voormalig sterk verouderde Houtmarktpassage in het centrum van Breda is in 2019 getransformeerd tot een levendige, eigentijdse en duurzame winkelstraat: Houtmarkt. Het team van initiatiefnemer Houtmarkt heeft voor deze locatie met potentie de handen ineengeslagen met Bedaux de Brouwer Architecten, dat een grootstedelijk en tegelijkertijd intiem geheel heeft ontworpen.

Er is veel aandacht besteed aan pure materialen, groene elementen, transparantie en routing. Kortom, een plek met allure. 

Bekijk project

KPN 's-Hertogenbosch

24-6-2020

Op de huidige KPN-locatie binnen de historische stadsmuren van ’s-Hertogenbosch heeft Boelens de Gruyter het initiatief genomen om over te gaan tot een verdichting van het stadshart met nieuwe woningbouw. Vanwege de omvang van het project betreft het naast een architectonische transformatie ook een stedenbouwkundige opgave. Er is dan ook eerder sprake van het ontwerp van een stuk stad in plaats van een gebouw.

Bedaux ontwerpt het blok aan de zuidzijde en is tevens coördinerend architect. Naast het ontwerp van het Zuidblok voeren we, zodoende ook de supervisie over de ontwerpen van de overige delen van het plan, waaronder de transformatie van het bestaande KPN-kantoor, en de ontwikkeling van het Noordblok. Respectievelijk uitgevoerd door De Twee Snoeken architecten en Hilbrink Bosch Architecten.

Bekijk project 


Openluchtschool Goirle

2-7-2020

In de jaren ’50 ontwierp Jos. Bedaux de Openluchtschool in Goirle. De school, ontworpen voor kinderen met een chronische luchtwegaandoening, vormt een sleutelwerk in zijn oeuvre. Meer dan 70 jaar later heeft Bedaux de Brouwer Architecten de kans gekregen het pand te transformeren tot zeven woningen. 

 

Het uitgangspunt van de transformatie is het behouden van de waardevolle architectonische elementen, zoals de bakstenen gevel aan de voorzijde en de openluchtgalerij op de eerste verdieping. 

Bekijk project

De openluchtschool van Jos. Bedaux


Stationsstraat Tilburg

24-6-2020
In de stationsstraat in Tilburg, gelegen in het dwaalgebied van de stad, heeft Bedaux de Brouwer Architecten een duaal pand ontworpen. De straatgevel is betiteld als beschermd stadsgezicht en valt bovendien binnen het oudste beeldkwaliteitplan van Nederland. 
De oorspronkelijke bebouwing, gebouwd aan het eind van de 19e eeuw, is ontworpen op basis van dit unieke beeldkwaliteitplan. Bedaux de Brouwer Architecten heeft het beeldkwaliteitplan gerespecteerd, wat er toe heeft geleid dat aan de voorzijde twee panden ontworpen zijn. Het linker pand is een reconstructie van de originele bebouwing, terwijl het rechter pand nieuw is ontworpen.

Bekijk project 

Eerste fase Strijp R Eindhoven opgeleverd

29-5-2020

Op een voormalig frabrieksterrein van Philips is de wijk Strijp R opgericht. Op het terrein zijn de sporen van het industriele verleden nog duidelijk zichtbaar; delen van de fabriek en kraanbaan staan als oude relicten tussen de 500 nieuwe woningen. 

De architectuur van de oude fabrieken heeft als inspiratie gediend voor de nieuwbouw. Voorbeelden hiervan zij de kroonlijst, het metselwerk, de betonelementen en tegelvlakken. Ook de kwaliteiten van het industrieel erfgoed zijn ingezet bij het ontwerp van de woningen; heldere volumes met veel licht, ruimte en hoogte. De woningen hebben grote openingen aan de straat en nodigen de bezoekers uit een deel van de openbare ruimte toe te eigenen.

Bekijk project 

Start voorverkoop Van Besouw Goirle

29-3-2020
Het toenmalige fabrieksterrein Van Besouw bestond uit een variëteit van fabrieksgebouwen, zoals weverijen, magazijnen en kantoren, die zich samen als een totaalplan presenteerde. Het principe van het totaalplan is een van de voornaamste uitgangspunten geworden voor de nieuwe stedenbouwkundige en architectonische uitwerking. 
Een tweede vertrekpunt betreft de waarborging van historisch waardevolle elementen aanwezig op het fabrieksterrein. Op stedenbouwkundige schaal vormt de nieuwe centrale as van fabrieksentree naar de schoorsteen een verbinding met het omliggende landschap. Daarnaast is de verkaveling haaks georiënteerd op het dorps lint de Kerkstraat.
Op gebouw niveau zijn een aantal waardevolle monumentale fabriekspanden aangewezen om herbestemd te worden tot woningen. Het betreft het voormalige hoofdkantoor aan de Kerkstraat, de portiersloge en het accu- en pompgebouw. Door middel van het preserveren van enkele monumentale panden ontstaat tevens een synergie tussen het verleden en de toekomst.
 
Bedaux de Brouwer Architecten heeft binnen het plangebied het meest industriële plandeel uitgewerkt, gelegen tussen de fabrieksstraat, het fabrieksplein, het hoofdkantoor en de Kerkstraat. Ook de woningen in het buurtje ingeklemd tussen de vijver en de Ley zijn door ons ontworpen. In de toekomst zullen ook de woningen in het accu- en pompgebouw en het appartementengebouw aan het fabrieksplein volgen. Het overige plandeel is ontworpen door Mulleners + Mulleners. Daarnaast wordt er samen met Buro Lubbers gewerkt aan de inrichting van de openbare ruimte. Dit alles in opdracht van de Nederlandse Bouw Unie.

"Singer Laren als een blok gevallen voor ontwerp van Bedaux de Brouwer"

14-3-2019

Een jaar geleden ontving Singer Laren een omvangrijke schenking van Els Blokker-Verwer. De gift omvat de privécollectie van Els en Jaap Blokker: de collectie Nardinc. Daarnaast bevat de schenking een bedrag voor de bouw van een nieuwe museumvleugel.

Het streven is om de nieuwe museumvleugel in 2021 te openen voor publiek. Voor het ontwerp kiest Singer Laren voor Bedaux de Brouwer Architecten.

"Wij zijn unaniem als een blok gevallen voor het tijdloze modernisme van de architectuur van Bedaux de Brouwer Architecten. Het ontwerp voorziet in een mooi, fris en duurzaam museumgebouw, dat prachtig aansluit bij de huiselijke omgeving van Singer Laren." Evert van Os, algemeen directeur

Het bestaande museum is in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontworpen door de Larense 'landhuisarchitect' Wouter Hamdorff. De klassiek moderne bovenlichtzalen, de heldere plattegrond en de materiaalkeuze van dit ontwerp hebben voor Bedaux de Brouwer als uitgangspunt gediend voor de opzet van de nieuwe vleugel.

"De architecten hebben een elegant en schilderachtig ontwerp gemaakt: een 'villa museum' dat een perfecte thuishaven biedt voor de Nederlandse modernisten uit de Collectie Nardinc." Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur. 

Bekijk project 


Architectuur in Nederland 2018 / 2019

6-5-2019
Gasthuyspoort Breda is opgenomen in het jaarlijkse architectuurboek 'Architectuur in Nederland' uitgegeven door nai010, al ruim 30 jaar een onmisbaar overzichtswerk voor liefhebbers van de Nederlandse architectuur.
 
"De gedifferentieerde architectonische verschijning en de mix van stedelijke functies maken dat wat voorheen een enkel gebouw was nu een stuk stad geworden is. 

Een driekoppige redactie selecteert bijzondere projecten die in het voorbije jaar zijn opgeleverd en beschrijft de belangrijkste ontwikkelingen die de Nederlandse architectuur beïnvloeden.

Deze keer is het overkoepelende thema 'Under Pressure', over onder meer de oververhitte huizenmarkt en de toenemende mobiliteit in de stad. Hoe kunnen we deze druk opvangen, en in goede banen leiden? En welke rol speelt architectuur hierin? Hierover en nog veel meer praten we tijdens deze lancering met architecten, de redactie en experts.

​Een nieuw leven voor voormalig postkantoor Breda

6-5-2019

Maas-Jacobs Vastgoed gaat het voormalige postkantoor aan de Oude Vest in Breda kopen en transformeren. Corporatie WonenBreburg heeft door middel van een verkooptender het pand onder voorbehoud verkocht aan de ontwikkelaar uit Zundert.

Na de transformatie gaat het complex uit circa honderd appartementen, met daaronder horeca, kantoren en winkels bestaan. Met deze transformatie wordt een nieuwe winkelstraat gecreëerd door de aansluiting bij de huidige verbouwing van de naastgelegen Houtmarktpassage

Maas-Jacobs Vastgoed en Bedaux de Brouwer Architecten hebben in het recente verleden aan een aantal projecten samengewerkt waaronder; Gasthuyspoort, ’t Sas, Houtmarktpassage in Breda en openluchtschool in Goirle.

Publicatie in Singer Laren Magazine

6-5-2019

"Het ontwerp voorziet in een mooi, fris en duurzaam museumgebouw, dat prachtig aansluit bij de huiselijke omgeving van Singer Laren."  Evert van Os - Algemeen directeur - Singer Laren

"De verf van het nieuwe theater van Singer Laren is nauwelijks droog of het bouwfestijn begint opnieuw, maar nu aan de kant van het museum. Dankzij een omvangrijke schenking krijgt Singer Laren onder meer een nieuwe museumvleugel. De keuze voor het ontwerp is gevallen op dat van Bedaux de Brouwer Architecten. In gesprek met Thomas en Pieter Bedaux."

Bekijk project 

Kop Boulevard Enschede in ontwerp

9-5-2019
Bedaux de Brouwer in samenwerking met Happel Cornelisse Verhoeven Architecten ontwerpen in opdracht van LIFE en in samenspraak met gemeente, Polo Architecten en adviseurs  aan 1e fase van Ontwikkelplan Kop Boulevard in Enschede.
Op de open plek naast ziekenhuis Medisch Centrum Twente tussen Ten Hag en het studentenhotel komen 3 woontorens op een gemeenschappelijke plint. In de plint zijn de woningentrees, commerciële functies, fietsstallingen en een parkeergarage opgenomen. De woontorens staan rond een gemeenschappelijke verhoogde binnenhof.

Het ontwerp volgt de schuine lijnen van het onderliggend stedenbouwkundig plan van Polo Architecten. Binnen deze contouren is gezocht naar een heldere verkaveling van de appartementen en de inpassing van het gewenste programma. De kenmerkende baksteenarchitectuur van beide architectenbureaus kom tot uiting in de bijzondere aandacht voor de materialisering en detail.

Nominatie NEPROM-prijs

1-4-2019
De jury van de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling heeft vijf projecten genomineerd voor de editie van 2019. Op 16 mei tijdens de Dag van de Projectontwikkeling wordt de winnaar bekend gemaakt.


 

De jury van de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling heeft vijf projecten genomineerd voor de editie van 2019. Stadshart Lage Zijde (Alphen aan de Rijn), Gasthuyspoort (Breda), Strijp-S (Eindhoven), Nieuw Crooswijk (Rotterdam) en Leidsche Rijn Centrum (Utrecht) maken kans om op 16 mei tot winnaar te worden uitgeroepen tijdens de Dag van de Projectontwikkeling in Den Bosch. De prestigieuze prijs wordt uitgereikt aan een gemeente en één of meer marktpartijen gezamenlijk die door goede samenwerking een hoogwaardig project hebben opgeleverd.

Het gaat bij de genomineerde projecten om samenwerking tussen de volgende partijen:
• Stadshart Lage Zijde van gemeente Alphen aan de Rijn en VORM Ontwikkeling; 
• Strijp-S van gemeente Eindhoven, VolkerWessels, wooncorporatie Sint Trudo en wooncorporatie Woonbedrijf;
• Gasthuyspoort van gemeente Breda en Maas-Jacobs Vastgoed;
• Nieuw Crooswijk van gemeente Rotterdam, Woonstad Rotterdam, Heijmans Vastgoed en ERA Contour;   
• Leidsche Rijn Centrum van gemeente Utrecht, Vesteda Project Development en a.s.r. Vastgoed Projecten.

De jury is van mening dat deze vijf projecten goede voorbeelden zijn van samenwerking tussen overheden en marktpartijen, en dat de projecten ook architectonisch, stedenbouwkundig en commercieel uitblinken. 

De jury van de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling 2019 bestaat uit Josja van der Veer, voorzitter (directeur Facilitaire Campus Organisatie van de Vrije Universiteit), Geurt van Randeraat (directeur SITE Urban Development), Bernard Hulsman (redacteur en architectuurcriticus NRC Handelsblad), Caro van de Venne (architct/ partner Barcode Architecten), Heleen Aarts (CEO Amvest, vertegenwoordiger namens ZuiderDUIN Almere, winnaar NEPROM-prijs 2017) en Maaike Veeningen (wethouder gemeente Almere, vertegenwoordiger namens ZuiderDUIN Almere, winnaar NEPROM-prijs 2017). 

De winnaar van de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling wordt bekend gemaakt tijdens de Dag van de Projectontwikkeling op 16 mei, 1931 Congrescentrum Brabanthallen in Den Bosch.

Publicatie Kalliste magazine

19-4-2019
"Wij horen vaak van opdrachtgevers dat de woningen die wij voor hen hebben ontworpen, vertrouwd aandoen. Anderzijds horen we ook dat onze ontwerpen er na lange tijd nog steeds uitzien alsof ze nieuw zijn."

Ons Koningsoord Berkel-Enschot genomineerd voor Rabo Vastgoedprijs 2018

21-8-2018
Het monumentale klooster Koningsoord in Berkel-Enschot is genomineerd voor de Rabo Vastgoedprijs 2018.

 
De vakjury van de Rabobank heeft uit 28 ingeschreven projecten vier projecten genomineerd waaronder Ons Koningsoord. Op 5 november wordt bekend gemaakt welk project de Rabo Vastgoedprijs 2018 wint. Architectuur, duurzaamheid en maatschappelijke impact spelen een rol bij dit besluit.

Midden in het nieuwe dorpshart van Berkel-Enschot staat het Rijksmonument Koningsoord. Dit voormalige klooster is volledig gerenoveerd, gemoderniseerd en uitgebreid. Het totale complex bestaat uit ruim 100 appartementen voor starters en senioren, 10 grondgebonden seniorenwoningen, een cultureel centrum, stadsbibliotheek, winkel, kinderdagverblijf, muziekschool, multifunctionele ruimtes en een horecagelegenheid. Voor de nieuwbouw heeft Bedaux de Brouwer Architecten 45 zorgappartementen ontworpen. Moons architecten te Waalwijk heeft het restauratie ontwerp van zowel het klooster als de bijbehorende bijgebouwen uitgevoerd.

Lees meer

Vogelensangh winnaar Herengracht Industrie Prijs 2018!

15-6-2018

‘’De ambachtelijke en esthetische dominantie van één materiaal (baksteen) resulteert in een fijnzinnig gedetailleerd totaalkunstwerk in klassieke zin met hoge verblijfskwaliteit.’’

''De jury heeft unaniem gekozen voor het ontwerp, waar naar haar mening, de liefde, het ambacht en de gelaagdheid van af spat, mede door de gedeelde passie en het onderlinge vertrouwen tussen de architecten en opdrachtgevers. Het project waarin vakmanschap, traditie en (materiaal)innovatie hebben geleid tot een uniek resultaat. Het gebouw waarin de relatie binnen-buiten, heden-verleden, behoud-vernieuwing met zichtbaar plezier en lef zijn doordacht.''

Bron H.I.P. 2018

 

Herengracht Industrie Prijs 2018

Bekijk project


Eervolle Vermelding Wibautstraat BNA Beste Gebouw van het Jaar 2018

31-5-2018

De jury over Wibautstraat (Bedaux de Brouwer Architecten): "Er is met veel zorg gekeken naar wat past op de plek; dit pand kan alleen hier staan. In deze tijd van globalisering en vervlakking is dat een bijzondere kwaliteit, die de jury (te) weinig ziet. Dit project is een voorbeeld van hoe je ook met woningbouw de stad kunt verrijken, en verdient daarom een Eervolle Vermelding.''

Het juryrapport kunt u hier lezen.

Appartementengebouw Wibautstraat te Amsterdam krijgt Eervolle Vermelding bij BNA Beste Gebouw van het Jaar 2018. Deze prijs is de Nederlandse architectuurprijs voor architectenbureaus die opdrachtgevers en samenleving meerwaarde biedt. De prijs wordt sinds 2006 uitgereikt. Inzenders voor Beste Gebouw van het Jaar tonen aan dat het gebouw excellentie in brede zin biedt.

Naast de architectonische kwaliteit, worden juist ook de gebruiks- en belevingswaarde, de toegevoegde maatschappelijke waarde en de kwaliteit van de samenwerking meegewogen. Het is dus meer dan mooi of goed; en vooral ‘integraal’ goed. De veruit belangrijkste architectuurprijs van Nederland wordt uitgereikt door BNA, Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus.

Juryrapport BNA Beste Gebouw van het Jaar 2018
Bekijk project


Lezing Thomas Bedaux over herbestemmen van kerkgebouwen

7-5-2018

Architect Thomas Bedaux heeft op zondag 6 mei in het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg een lezing gegeven over het herbestemmen van kerkgebouwen. Aan de hand van eigen werk en dat van collega’s heeft hij laten zien hoe een kerkgebouw architectonisch een andere functie kan krijgen.

In een serie lezingen kwamen eerder kerkenspecialist en publicist Wies van Leeuwen en Lilian Grootswagers aan het woord. Thomas Bedaux vertelt zijn verhaal in het kader van een tentoonstelling bij Peerke Donders over herbestemde kerken in Noord-Brabant. Thomas Bedaux is als architect afgestudeerd op de Antonius van Paduakerk aan de Hoefstraat in Tilburg. Als architect is hij betrokken bij een groot aantal herbestemmingen.

Op de tentoonstelling zijn ruim 40 foto's te zien van kerkgebouwen die aan de eredienst zijn onttrokken. Van diezelfde gebouwen worden de interieurs getoond van de herbestemming. Deze wisseltentoonstelling is tot stand gekomen in een samenwerking tussen het Peerke Donders Paviljoen en de Brabantse Hoeders. Het Peerke Donders Paviljoen is gevestigd aan het Peerke Donders Park 3 in Tilburg. De openingstijdens zijn woensdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur en voor groepen ook op andere tijden op afspraak.
 

Artist impression: Mariadal Roosendaal


Appartementengebouw Wibautstraat genomineerd

26-3-2018

Appartementengebouw Wibautstraat is genomineerd voor de Amsterdamse Architectuur Prijs 2018. In totaal hebben er dit jaar tien gebouwen mee gedaan aan dé prijs voor het beste gebouw van Amsterdam van het voorgaande jaar.

 

De Amsterdamse Architectuur Prijs (Gouden A.A.P.) is een initiatief van Architectuurcentrum Amsterdam en is nadrukkelijk een prijs voor architect én opdrachtgever. De Gouden A.A.P. 2018 wordt uitgereikt aan het gebouw dat volgens een vak- en een publieksjury als beste wordt gezien van alle bouwprojecten die in 2017 binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam zijn opgeleverd.


Bekijk project


Woonhuis Amsterdam

10-4-2018

In een prachtige oude straat in Watergraafsmeer heeft Bedaux de Brouwer Architecten een oud herenhuis gerenoveerd. Een dubbelhoge uitbouw verbindt de begane grond en het souterrain. Bestaande vloeren zijn verhoogd en vormen een dynamisch ruimtelijk spel.

 

Bedaux de Brouwer Architechten ontwierp ook het interieur waarin oude en nieuwe elementen zijn samengebracht tot een huiselijke en serene eenheid.

 

Fotografie: Inpetto foto grafisch
Bekijk project


Van Besouw locatie Goirle

10-4-2018

In opdracht van de Nederlandse Bouw Unie heeft Bedaux de Brouwer Architecten, in samenwerking met Mulleners + Mulleners, het stedenbouwkundig plan gemaakt voor de locatie van de oude textielfabriek Van Besouw in Goirle. Van Besouw maakt samen met de locaties Van Puijenbroek en Thebe onderdeel uit van de samenhangende visie Zuidrand Goirle.

Belangrijk uitgangspunt bij transformaties is vernieuwing waarbij gebruik wordt gemaakt van waardevolle elementen uit het verleden. Van oudsher is de locatie een dynamisch gebied, waar water en landschap onlosmakelijk verbonden zijn geweest met het leven, wonen en werken. De locatie biedt ruimte aan een grote verscheidenheid van woningen en woonmilieus. De landschappelijke kwaliteiten en de bijzondere ligging van het gebied vormen de basis voor een landelijk, dorps en industrieel woonmilieu. De uitstraling en structuur van elk milieu zal steeds verschillend zijn: wonen aan de dorpsstraat, de groene lanen, de Ley, de vijver, de fabrieksstraat, het fabrieksplein en wonen aan het besloten weverijhof. Uitgangspunt voor de nieuwe woningen is het bouwen in het hier en nu met bijbehorende hedendaagse architectuur. Oud en nieuw komen hier samen en vertellen het verhaal van de plaats.

 

Fotografie: Riesjard Schropp


Transformatie Houtmarktpassage Breda

10-4-2018

In het centrum van Breda bevindt zich de Houtmarktpassage. De Houtmarktpassage vormt de verbinding tussen de drukke winkelstraat Ginnekenstraat en de Houtmarkt. De huidige staat en programmering van het complex is gedateerd en doet geen recht aan de strategische positie in de stad.

 

Opdrachtgevers Maas-Jacobs Vastgoed en de heer Van Gelderen hebben Bedaux de Brouwer Architecten gevraagd een ontwerp te maken voor de vernieuwing van dit  winkelgebied. De nabijheid van belangrijke looproutes en ruime parkeergelegenheid bieden de kans deze winkelpassage te transformeren tot een bruisende hotspot.

 

De overkapping van de passage wordt verwijderd. De nieuwe winkelstraat wordt groen ingericht en krijgt de allure die past bij de binnenstad van Breda. Met nieuwe entrees, routes en winkelfronten ontstaat een uitnodigende plek in de stad als aanvulling op het bijzondere winkelgebied van Breda.


Voorlopig ontwerp Cruquiuseiland afgerond

10-4-2018

De kop van Cruquiuseiland in Amsterdam transformeert van een industriële zone naar een nieuw en levendig woon- en werkgebied. In opdracht van Amvest wordt dit voormalige bedrijventerrein herontwikkeld tot een levendig multifunctioneel stedelijk gebied aan het water. Binnen de stedenbouwkundige uitwerking van Rijnboutt ontwerpt Bedaux de Brouwer Architecten het appartementengebouw “Candido”.

Het ontwerp kent een markante vorm dat als een baken fungeert op het plein aan de kop van het schiereiland. Het transparante gebouw biedt zicht op het omringende water. De gevel van lamellen werkt als een ‘voile’ en maakt van het gebouw een object op deze bijzondere plek.

 

Bekijk project


Nominatie Gasthuyspoort voor VKG-prijs

10-4-2018

Maas-Jacobs Vastgoed en Bedaux de Brouwer Architecten zijn met het project Gasthuyspoort in Breda genomineerd voor de VKG-prijs 2018. Voor de twaalfde maal wordt de VKG Architectuurprijs uitgereikt. De prijs wordt toegekend aan architectuurprojecten waarin gevelelementen van kunststof op een duurzame, verantwoorde en esthetische wijze deel uitmaken van zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten.

De VKG Architectuurprijs 2018 heeft als criterium: opgeleverde projecten waarin op een intelligente en overtuigende manier duurzaamheid, uitvoeringstechniek en esthetiek bij elkaar zijn gebracht. Ze wordt uitgeschreven in twee categorieën: renovatie en nieuwbouw. Evenals bij voorgaande edities wordt ook een publieksprijs toegekend. Uitreiking van de prijs vindt plaats op de VKG Architectuurdag op 28 mei 2018.

 

Website VKG Architectuurprijs

Bekijk project


Schoemaker Plantage Delft

10-4-2018

Opdrachtgever AM heeft Bedaux de Brouwer Architecten en WAM Architecten als architect gekozen om de woningen in de Schoemaker Plantage vorm te geven. Het stedenbouwkundige plan is ontworpen door professor Dick van Gameren. De Professor Schoemaker Plantage is een hedendaagse interpretatie van de Delftse School, benoemd als de “Nieuwe Delftse School”.

De stijl baseert zich op een traditie van bouwen waarin herkenbare hoofdvormen, materialen en details op ingetogen wijze worden gebruikt, maar schuwt tegelijkertijd niet de toepassing van nieuwe technieken en materiaaltoepassingen. De architectuur van de Professor Schoemaker Plantage is herkenbaar en zorgvuldig gedetailleerd met nadruk op eenvoudige hoofdvormen en sterke silhouetten.

 

De eerste fase is een omsloten bouwblok dat deel uitmaakt van een raamwerk van kleinere en bredere straten, pleinen, lanen en een groot park. De woningen volgen de rooilijnen van de bouwblokken, maar binnen een bouwblok zijn individuele woningen herkenbaar. De architectuur wordt gekenmerkt door de verbijzondering van de entrees, kopwoningen en kopgevels, een toren aan de entree van het plangebied, verspringende goothoogtes en Delftse stoepen voor de woningen. De woningen aan de parkrand liggen verhoogd en hebben uitzicht op het park. Achter twee poorthuisjes is het binnenterrein met parkeren voorzien. 

 

Meest energiezuinige stadsbuurt in Delft

De Schoemaker Plantage is een buurt met aandacht voor de uitstraling van de Nul-op-de-Meterhuizen (NOM). Zonnepanelen zijn geïntregreerd in het ontwerp van de huizen. De huizen zijn voorzien van een warmte/koude opslag (WKO)-systeem met warmtepomp, vloerverwarming, vloerkoeling en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning dat zorgt voor een gezonder binnenklimaat.

 

In het ontwerp van Bedaux de Brouwer Architecten komen verleden en toekomst samen: de huizen hebben het karakteristieke uiterlijk van de Delftse school en hebben al het comfort van een energiezuinig huis.

 

Website Schoemaker Plantage


Huisnummers en lantaarns

10-4-2018

In navolging van het thema “van stoel tot stad” van Jaap Bakema ontwerpen wij een gebouw graag tot op de laatste schroef. We kennen een lange traditie waarin eigen producten als Bedaux-beslag en Bedaux-lantaarns worden gemaakt. Bedaux de Brouwer Architecten heeft daarom zelf huisnummers ontworpen en in productie genomen.

 

Voor het huisnummerontwerp hebben we ons laten inspireren op de lettertypes van architecten en ingenieurs in de jaren ‘30 tot en met ’50 van de vorige eeuw. De huisnummers zijn schreefloos, strak en functioneel. De massief stalen nummers werpen subtiel een schaduw op de gevel. Elk nummer is voorzien van twee stiftjes voor bevestiging in het metselwerk. Nummers worden geleverd met pluggen en boormal. Huisnummers zijn te bestellen via post@bedauxdebrouwer.nl

 

Voor de Bedaux-lantaarn hebben we een kleinere variant ontwikkeld voor seriematige projecten.


Herstructurering Tilburgse wijk Groeseind voltooid

20-2-2018

Na 15 jaar is de herstructurering van de Tilburgse wijk Groeseind voltooid. Voorheen was dit een buurt met veel verouderde arbeiderswoningen. Nu is er een mix van koop- en huurwoningen.

 

Voor de vernieuwing van Groeseind werkten de corporaties WonenBreburg en Tiwos en ontwikkelaars Janssen de Jong Projectontwikkeling en Hurks vastgoedontwikkeling samen met de gemeente Tilburg. De Zwarte Hond heeft het stedenbouwkundig plan gemaakt.

 

In de Bisschoppenbuurt en Pietersbuurt zijn ongeveer 380 huurwoningen, een basisschool en een industrieterrein gesloopt. Daarvoor in de plaats kwam een mix van ruim 470 nieuwe koop- en (sociale) huurwoningen. Uitgangspunt voor de nieuwe wijk was een frisse en groene uitstraling en een open karakter.

 

Onderdeel van de herstructurering is Villament, een ontwerp van Bedaux de Brouwer Architecten. Dit appartementengebouw ligt centraal in de wijk en bestaat uit een massa van drie bouwlagen met daarop twee verspringende torens. De torens worden gekoppeld door een galerij en een glazen scherm. De hoogte en de positie van de contour van het gebouw herinnert aan een silhouet van een kerk die vroeger kenmerkend was voor de wijk. Villament bevat 64 appartementen variërend van 65 tot circa 100 m². Op de begane grond bevinden zich vijf atelierwoningen en één commerciële ruimte.

 

De betrokken architectenbureaus bij de herstructering van Groeseind zijn Aartsen & Partners architecten, Atelier Brink, AtelierPro, AWG Architecten, Bedaux de Brouwer Architecten, Biq/Hans van de Heijden architecten, Rijnvos Voorwinde architecten, Rocha Tombal architecten en De Zwarte Hond.

 

Bron: Janssen de Jong Projectontwikkeling

 

Groeseind op Architectenweb

Video voltooiing herstructurering woonwijk Groeseind Tilburg


Bedaux de Brouwer Architecten ondertekent en steunt het manifest Wij Gaan Circulair

18-1-2018

In de week van de circulaire economie lanceert de BNA de campagne Wij Gaan Circulair met als doel architectenbureaus te bewegen om circulaire ontwerpprincipes toe te passen. De branchevereniging stelde samen met haar leden het ‘Manifest Circulaire Architectuur’ op. Bedaux de Brouwer Architecten ondertekent en steunt dit manifest.

In het werk van Bedaux de Brouwer Architecten ligt de nadruk altijd op het maken van kwaliteit voor nu en in de toekomst. Hoe gedragen onze gebouwen zich op de lange termijn en wat gebeurt er met de materialen als onze gebouwen er niet meer zijn. Circulair bouwen is daarom naast een logische stap een prikkelend ontwerpgereedschap voor ons bureau.

 

Het manifest Wij Gaan Circulair reikt vijf ontwerpprincipes aan die je in je ontwerppraktijk kunt toepassen - praktisch en haalbaar:
1. het startpunt voor circulaire architectuur is een circulair business model;
2. de natuur is is een inspiratiebron en schoolvoorbeeld van circulariteit;
3. een bouwwerk is aanpasbaar en flexibel gedurende zijn leven;
4. een bouwwerk inclusief zijn componenten is eenvoudig te (de)monteren en te construeren;
5. bouwmaterialen zijn kwalitatief hoogwaardig, niet toxisch en eenvoudig herbruikbaar.

 

Meer informatie over het manifest Wij Gaan Circulair en de ondertekenaars is te vinden op de website van de BNA.

 

Were Di - circulair bouwen

Een belangrijk referentieproject van circulair bouwen is clubhuis Were Di in Tilburg.
Sportvereniging Were Di is gelegen in het voormalige Koningsoord, een landelijk gebied aan de oostzijde van Tilburg. In deze groene setting is gekozen het clubhuis een paviljoenachtige uitstraling te geven. Het gebouw staat op een sokkel die uitzicht biedt over het complex. Het gebouw is ontworpen in de gedachte van het circulaire bouwen: onderdelen zijn demontabel en geschikt voor hergebruik.

 

De opdrachtgever had een zeer hoge ambitie ten aanzien van Duurzaamheid. Daarnaast waren een gezellige sfeer en multifunctioneel gebruik belangrijke uitgangspunten voor het ontwerp. Om met de beperkte financiële middelen duurzaamheid en gezelligheid  te combineren is gekozen voor een heldere hoofdopzet van spanten, vervaardigd met een bouwsysteem van massief hout uit Oostenrijk. De constructie, gevel- en plafonddelen, binnenwanden en meubilair zijn uit hout vervaardigd. De verschillende bouwmaterialen kunnen in de toekomst hergebruikt worden. Het clubhuis is geprefabriceerd en is binnen 3 maanden op de bouw geassembleerd. 

 

Bekijk project


Nieuwbouw Cruquiuseiland Amsterdam

11-1-2018

De kop van Cruquiuseiland in Amsterdam transformeert van een voormalige industriële zone naar een nieuw en levendig woon- en werkgebied. In opdracht van Amvest wordt dit bedrijventerrein herontwikkeld tot een levendig multifunctioneel stedelijk gebied aan het water.

 

Binnen de stedenbouwkundige uitwerking van Rijnboutt ontwerpt Bedaux de Brouwer Architecten het markante appartementengebouw “Candido” op een plein aan het water.

 

Opdrachtgever: Amvest
Bekijk project


Start verkoop Gasthuiskwartier 's-Hertogenbosch

11-1-2018

De verkoop van de eerste woningen van het Gasthuiskwartier is gestart. Het voormalige ziekenhuisterrein in het centrum van ’s-Hertogenbosch wordt in opdracht van de VOF Gasthuiskwartier (een samenwerkingsverband van AM en Heijmans) getransformeerd tot een stuk binnenstad.

 

Het ruim vijf hectare grote Gasthuiskwartier, gelegen in het historisch centrum, wordt onder supervisie van West 8 ontwikkeld tot een woon-, winkel- en werkgebied. Het stratenpatroon van de bestaande binnenstad wordt voortgezet in de nieuwe kleinschalige bebouwing en gaat langzaam over naar een meer stedelijke omgeving. Door hergebruik van de parkeerkelder ontstaan smalle, autoluwe straten in het plan. Het ontwerp bestaat uit grondgebonden stadswoningen, herenhuizen, appartementen, commerciële ruimtes en werkateliers aan huis.

 

Het plan wordt door HP architecten, Mulleners + Mulleners, HilberinkBosch Architecten en Bedaux de Brouwer Architecten verder uitgewerkt met de nadruk op een nieuwe en eigentijdse architectuur die tegelijkertijd refereert aan de oude binnenstad.

 

Opdrachtgever: AM en Heijmans Vastgoed Zuid
Website Gasthuiskwartier​


Sint Annaklooster Zundert

11-1-2018

In het centrum van Zundert heeft Maas-Jacobs het voormalige klooster getransformeerd naar een plek om te wonen, werken en winkelen. In de parkachtige tuin van het klooster heeft Bedaux de Brouwer Architecten een nieuw appartementengebouw met 41 appartementen toegevoegd.

 

Tussen het klooster en de nieuwbouw is een nieuwe binnentuin gecreëerd voor de bewoners.

 

Opdrachtgever: Maas-Jacobs Vastgoed
Fotografie: Michel Kievits


Start bouw Arsenaal Magazijnstraat Tilburg

11-1-2018

In het centrum van Tilburg is gestart met de bouw van Het Arsenaal. In opdracht van Van de Ven Bouw en Ontwikkeling heeft Bedaux de Brouwer Architecten het ontwerp gemaakt voor de nieuwbouw van 63 appartementen en een commerciële plint.

 

De statige bebouwing van Het Arsenaal is gesitueerd in de Magazijnstraat in Tilburg. Deze straat vormt de verbinding tussen de Spoorlaan en de Telegraafstraat en wordt opnieuw ingericht met meer ruimte voor een brede stoep met bomen.

 

Bij het ontwerp voor Het Arsenaal is aandacht besteed aan de geleding en de geleidelijke opbouw in schaal van het gebouw. De gevel aan de Magazijnstraat bestaat uit drie herkenbare kloeke panden. De verschillende panden kennen een eigen materialisering en afwijkende detaillering. Door verfijning van de plint en de variaties in schaal en maat wordt Het Arsenaal op verschillende schaalniveaus verankerd met zijn omgeving.

 

Opdrachtgever: Van de Ven Bouw en Ontwikkeling


Paviljoen Steenfabriek Vogelensangh genomineerd voor de Brick Awards 2018

27-11-2017

50 projecten uit 44 landen zijn genomineerd voor de Wienerberger Brick Awards 2018. Uit 600 inzendingen werd Paviljoen Steenfabriek Vogelensangh geselecteerd door een panel van architecten en architectuurjournalisten.
 

Voor Vogelensangh, een steenfabriek met een rijke historie en de enige resterende waar baksteen in traditioneel kolengestookte ovens wordt gebakken, heeft Bedaux de Brouwer Architecten een eigentijds paviljoen ontworpen. Het ontwerp laat de ambachtelijke schoonheid van de handvormsteen tot zijn recht komen.

 

Volgend jaar mei reikt de jury in Wenen de Brick Award uit aan de winnaar van de Grand Prize en de winnaars in 5 categorieën. 

 

De Wienerberger Brick Awards (sinds 2004) zijn de tweejaarlijkse internationale architectuurprijzen die worden uitgereikt aan bijzondere voorbeelden van moderne en innovatieve architectuur in keramiek.

 

Bekijk project

Wienerberger Brick Awards 2018


Ons Koningsoord Berkel-Enschot opgeleverd

11-1-2018

In het nieuwe dorpshart van Berkel-Enschot staat het Rijksmonument Koningsoord. Dit voormalige Trappistinnenklooster is gerenoveerd, gemoderniseerd en uitgebreid.

 

Het totale complex bestaat uit ruim 100 appartementen voor starters en senioren, een cultureel centrum, stadsbibliotheek, winkel, kinderdagverblijf, muziekschool, multifunctionele ruimtes en een horecagelegenheid.Voor de nieuwbouw heeft Bedaux de Brouwer Architecten 45 zorgappartementen en 9 seniorenbungalows ontworpen.

 

De zorgappartementen zijn geconstrueerd uit een prefab cascosysteem, rustend op dragende gevels en een vrij indeelbare overspanning van 17 meter. Het gebouw is daarmee toekomstbestendig voor nieuwe woonprogramma’s en andere functies. Aan de plattegronden zijn grote balkons toegevoegd die voor elke bewoner zowel ruimte biedt aan een eethoek als aan een zithoek. De nieuwbouw is hoger dan de aanliggende (Rijks)monumentale voormalige abdij. Een ingetogen architectonisch handschrift en een terughoudend ton-sur-ton materiaalpalet zorgt ervoor dat de nieuwbouw geen beeldconcurrent is van het naastgelegen rijk gedetailleerde Rijksmonument.

 

Opdrachtgever: Roozen van Hoppe Groep


Fairtrade coöperatie Paraguay ontvangt cheque voor renovatie klaslokalen

11-1-2018

Goed doel Reynaers Projectprijs uitgereikt
Peter Keijsers, architect bij Bedaux de Brouwer Architecten, ontwierp de villa in Zeist waarmee het bureau de Reynaers Projectprijs 2016 won. De winnaar van de Reynaers Projectprijs mag 2.500 euro weggeven aan een goed architectuur doel. In samenspraak met de opdrachtgever is gekozen voor een Fairtrade project.

 

Voor de renovatie van enkele klaslokalen in Paraguay ontving de Fairtrade coöperatie Asociación de Productores de Caña de Azúcar de Independencia een cheque ter waarde van 2.500 euro. Hans van der Looij, sales & marketing manager van Reynaers, overhandigde deze aan Peter d’Angremond, directeur van Stichting Max Havelaar, de stichting die eigenaar is van het Fairtrade keurmerk in Nederland.

 

Onderwijs voor een betere toekomst
Peter Keijsers: ‘Waarschijnlijk levert de renovatie van de klaslokalen geen architectuurprijs op, maar de school vormt straks wél de basis waar misschien een toekomstig architect, dokter of leraar zijn of haar eerste lessen krijgt.’


Studio Het Rotterdams Woongenootschap

11-1-2018

Pieter Bedaux en Joyce Verstijnen van Bedaux de Brouwer Architecten zijn docent tijdens het eerste semester van het schooljaar aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Tijdens de Studio ‘Het Rotterdams Woongenootschap’ onderzoeken de studenten hoe jonge gezinnen gehuisvest kunnen worden in de stad Rotterdam. 

 

Pieter en Joyce begeleiden de studenten bij het architectonisch ontwerp en uitwerking van hun case study; een appartementengebouw voor gezinnen in Oud-Crooswijk.


Jacq. de Brouwer juryvoorzitter Rietveldprijs

11-1-2018

De Rietveldprijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een uitgevoerd project in de stad Utrecht, waarbij wordt gelet op de kwaliteit van het project zelf en de bijdrage aan de beleving en bruikbaarheid van de stad. 

 

De veertiende editie van de Rietveldprijs 2017 werd uitgereikt aan MONK architecten voor het project Werkspoorkathedraal. Casper Schuuring nam de prijs in ontvangst van juryvoorzitter Jacq. de Brouwer.

 

Foto 2: R.Pruis
www.rietveldprijs.nl


Team BVR Groep wint tender Klooster Mariadal Roosendaal

30-10-2017

Vandaag is door de gedeputeerde Henri Swinkels van de Provincie Noord-Brabant bekend gemaakt dat de provincie het Kloostercomplex Mariadal in Roosendaal gaat verkopen aan BVR Groep BV uit Roosendaal. Bedaux de Brouwer Architecten BV en wUrck architectuur stedenbouw landschap BV maakten voor BVR het ontwerp voor de tuinen, het klooster en de nieuwbouw.

 

De jury heeft de ruimtelijke en cultuurhistorische kwaliteit van het plan hoog gewaardeerd en spreekt van een uitgesproken ambitie en een onderscheidend plan op gebied van duurzaamheid. Aan deze beslissing ging een procedure van bijna een jaar vooraf waarbij 19 ontwikkelende partijen in 2 rondes plannen hebben gepresenteerd.

 

Met Hortus Conclusus als thema worden het huidige klooster en de tuinen als oase van rust behouden voor de stad. Ingezet wordt op een nieuwe woon- en zorgfunctie waarbij zelfvoorzienendheid voorop staat. De "Stroomgaard" wordt een hypermodern gebouw en een tuin met een mix van voedselproductie, energieopwekking, parkeren, atelierwonen en waterberging. De stroomgaard wordt volledig bekleed met zonnepanelen met daarop een print van de boomgaard zoals vroeger in de kloostertuin aanwezig. Aan het klooster worden slechts enkele zeer ingetogen toevoegingen gedaan waaronder een prachtige serre waardoor in het monument aanpassingen aan de monumentale kapel kunnen worden geminimaliseerd. Door een keuze om een verticale verdeling te maken in de woningen zijn slechts minimale ingrepen aan de gevel noodzakelijk. Die ingrepen worden net zoals de serre uitgevoerd in rank gedetailleerd zwart staal en glas.
 

Bekijk project

Artikel Provincie Noord-Brabant "Nieuwe toekomst voor Mariadal Roosendaal"


Nominatie Vogelensangh voor de Fritz-Höger-Preis 2017 für Backstein-Architektur

9-10-2017

Ontvangstpaviljoen Vogelensangh is genomineerd voor de Fritz-Höger-Preis 2017 für Backstein-Architektur in de categorie Büro- und Gewerbebauten.

 

De Fritz-Höger-Preis is een internationale architectuurprijs en wordt om de drie jaar uitgereikt aan het meest opmerkelijke architectuurproject uitgevoerd in baksteen.

 

Bekijk project


Team Heijmans, Diederendirrix, HilberinkBosch, Bedaux de Brouwer Architecten wint tender Leidsche Rijn

5-6-2017

Voor de gemeente Utrecht ontwikkelt en realiseert Heijmans 125 woningen naast het kernwinkelgebied in Leidsche Rijn Centrum. Het project heeft een totale omvang van ruim € 40 miljoen. Heijmans kreeg de opdracht gegund op basis van de hoogwaardige kwaliteit en duurzaamheid van het plan.

 

Het gaat om stadswoningen en appartementen in een (semi-)gesloten bouwblok. De bouw start medio 2018 na de ontwikkelfase, de oplevering wordt circa twee jaar later verwacht.

 

Duurzaamheid in stedelijke allure

Leidsche Rijn Centrum is als woonlocatie sterk in ontwikkeling. Het te ontwikkelen plan draagt hier door de kwaliteit van woningen en stedelijke allure aan bij. Het project is daarnaast zeer duurzaam (door een combinatie van maatregelen, waaronder PV-cellen op dak en gevel) met een Energie Prestatie Coëfficiënt van -0,3. Het project wordt ontwikkeld voor een brede doelgroep; van jonge gezinnen, senioren tot young urban professionals.

 

De woningen worden tegen het in aanbouw zijnde kernwinkelgebied van Leidsche Rijn Centrum gerealiseerd. Kenmerkend is het hoogteverschil van het gebied, waar het ontwerp optimaal gebruik van maakt en waarbij het groen van de openbare stadstuin aansluit op de private binnentuinen van het project, en andersom.

 

Het karakteristieke ontwerp met oplopende terrassen die twee binnentuinen omarmen, is tot stand gekomen met een ontwerpteam onder leiding van Diederendirrix, samen met Bedaux de Brouwer architecten en HilberinkBosch architecten. Landscape Interventions (LINT) is verantwoordelijk voor het ontwerp van de binnentuinen. Het stedenbouwkundig plan is van Jo Coenen Architects & Urbanists.


Eetbar de Wagon Tilburg

4-7-2017

Eetbar de Wagon is geopend in de Spoorzone. Het brutale broertje van restaurant De Houtloods, dat ontworpen is door Bedaux de Brouwer Architecten, bevindt zich in een rijtuig uit 1930 tegenover het station in Tilburg. Het rijtuig is voorzien van een moderne bar, een open keuken en terras.

 

Bedaux de Brouwer Architecten heeft het ontwerpteam begeleid met de architectonische uitwerking van onder andere de buitenruimte, entree en interieur.  www.eetbardewagon.com

 

Opdrachtgever: Stichting De Houtloods


Gasthuyspoort wint StiB Award 2017

1-6-2017

Gasthuyspoort in Breda heeft de StiB Award 2017 gewonnen. StiB staat voor Steden in Beweging. Het is een prijs voor de 'meest succesvolle gebiedsversterking die bijdraagt aan het intensiveren van de vitaliteit en dynamiek van stad of dorp'. De verkiezing is een initiatief van Syntrus Achmea Real Estate & Finance en het vakblad Vastgoedmarkt. 

 

De transformatie van het voormalige stadskantoor naar woningen en commerciële ruimten tot Gasthuyspoort in Breda (Maas-Jacobs Vastgoed) is door de vakjury en het publiek van de Steden in Beweging (StiB) Award 2017 tot winnaar gekozen. De winnaar werd bekendgemaakt op de laatste dag van Provada 2017.

 

Bekijk project


Opening Schouw Informatisering

31-5-2017

De nieuwbouw van Schouw Informatisering in Etten-Leur is eind mei feestelijk geopend. Als poortwachters markeren het kantoorpand van Schouw Informatisering en het Tweelingkantoor, beide ontworpen door Bedaux de Brouwer Architecten, de zuidoostelijke entree van Etten-Leur. 

 

De empathische gedachte van deze geïnspireerde opdrachtgever ging verder dan het bouwen van een kantoor dat slechts bestaat uit een bouwvolume om werknemers te huisvesten. Zijn bevlogen wens was om een gebouw neer te zetten waarin gasten welkom zijn en een aangenaam, motiverend werkklimaat heerst. 
Het kantoor is opgezet als ranke, overbemeten villa met wijds zicht door verdiepingshoge ramen met lichte werkplekken, gematerialiseerd met een voor veroudering ongevoelige antracietkleurige baksteen. De toegang van het gebouw wordt gemarkeerd door een overdekte entree, waaronder wordt geparkeerd en de imposante lobby bereikbaar is. Een vide creëert een visuele verbinding met de tweede bouwlaag. Op deze etage bevindt zich onder andere het restaurant en een terras waar medewerkers en gasten van Schouw Informatisering op armlengte afstand van het bladerdek van een monumentale eik kunnen lunchen, vergaderen en borrelen. Op een tweede terras aan de noordzijde van het gebouw kan op warme zomerdagen de zon worden vermeden. 

 

Bekijk project